Oskarovac Mel Gibson slavi 60. rođendan

Radiosarajevo.ba
Oskarovac Mel Gibson slavi 60. rođendan

Oskarovac Mel Gibson, čiji je zvjezdani put započeo 1979. godine filmom Pobješnjeli Max (Mad Max) u kojem je glumio policajca osvetnika, 3. siječnja slavi 60. rođendan.

Gibson je rođen u Peekskillu u New Yorku. Unuk je australske operne pjevačice koja je s obitelji doselila u SAD. No, njegov otac nakon teže ozljede na željeznici gdje je radio, dobiva financijsku odštetu koju je iskoristio kako bi se s obitelji vratio u Australiju kada je Mel Gibson imao 12 godina.

Studirao je na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti i kao student debitirao je u trileru Summer City 1976. Prvo filmsko iskustvo nije mu donijelo slavu, ali ga je zato pripremilo za velike uspjehe koji će uslijediti.

Godina 1979. bila je prekretnica u karijeri mladog glumca. Sve je započelo ulogom mladića s poteškoćama u romantičnoj drami Tim. Gibson se izvrsno snašao u vrlo zahtjevnoj ulozi osvojivši australski ekvivalent Oscaru. Taj mu je uspjeh donio glavnu ulogu u filmu Pobješnjeli Max za što je dobio i prvi značajniji honorar od 15 000 dolara, javlja Hina.

Film je postigao ogroman uspjeh ne samo u Australiji, već i u SAD-u i čitavom svijetu zaradivši više od 100 miliona dolara.

Ubrzo je uslijedio nastavak Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (Mad Max: The Road Warrior), koji je pokazao kako veliki uspjeh prvog filma nije bio slučajan.

Gibson je nakon toga surađivao sa sunarodnjakom, australskim redateljem Peterom Weirom s kojim je snimio dva filma uzastopno. U ratnoj drami Galipolje (1981.) nastupio je u ulozi mladog vojnika, a u romantičnoj drami Godine opasnog življenja (Years of Living Dangerously, 1983.) kao mladi novinar.

Godine 1984. pojavio se uz Anthonya Hopkinsa u Pobuni na brodu Bounty (The Bountyu), odigravši ulogu koju su prije njega glumili Crark Gable i Marlon Brando.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih karijeru mu je obilježila uspješna trilogija akcijskih komedija Smrtonosno oružje (Lethal Weapon) u kojima s Dannyjem Gloverom čini jedno od poznatijih partnerstava u buddy-buddy filmovima.

Najplodnije razdoblje glumčeve karijere započelo je dirljivom dramom Zauvijek mlad (Forever Young, 1992.) u kojem je odglumio jednu od zapaženijih uloga.

Kao režiser debitirao je 1993. s filmom Čovjek bez lica (The Man Without A Face) u kojem se pojavljuje i ispred kamere. Godinu dana kasnije uslijedio je Maverick.

Vrhunac karijere mu je 1995. kada je režirao i nastupio u glavnoj ulozi povijesnog, epskog spektakla Hrabro srce (Bravehart) s kojim je osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Okušao se i za mikrofonom posudivši glas animiranom Pocahontasu (1995.) te pijetlu u glinenom "Bijeg iz kokošinjca" (Chicken Runu, 2000.).

Jedan od njegovih posljednjih, a po nekima i najveći projekt je Pasija (The Passion of the Christ), priča o posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. Veliki je vjernik i otac šestero djece

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije