Nije malo / Slavni Kirk Douglas puni 103 godine: Svijet je osvojio glumom i filmovima

09. 12. 2019. u 09:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Douglas, čije su uloge obilježile kinematografiju 20. vijeka, danas slavi 103. rođendan!

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Kirk Douglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima Šampion, Žudnja za životom, Obračun kod OK korala, Staze slave, Posljednji voz sa Gan Hila, Spartak.

Iako je tri puta nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film Šampion, 1953. za ulogu u filmu Loši i lijepi i 1957. godine za film Žudnja za životom, Douglasu je tek 1996. godne dodijeljen počasni Oskar za životno djelo.

Kirk Douglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Issur Danielovitch u gradu Amsterdam, u saveznoj državi New York, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Bjelorusiji.

kirk_douglas_EPA.jpg - undefined

Kirk Douglas

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavač, raznosač novina, domar i hrvač na vašaru.

Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorška Američka akademija dramskih umjetnosti koja mu je dodijelila specijalnu stipendiju.

Prije nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promijenio u Kirk Douglas.

Po povratku u New York, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. imao je prvu filmsku ulogu u filmu Čudna ljubav Marte Ajvers, a prekretnicu u karijeri označio je film Šampion 1949. godine.

Kirk je život proveo u društvu lijepih žena, a dva puta se ženio.

Prvi brak je imao sa koleginicom Diana Dill, koju je upoznao još u školi glume, a koju je 1943. godine odveo pred oltar.

Sa prvom suprugom, od koje se poslije osam godina braka razveo, dobio je dvojicu sinova, 1944. prvenca Michaela Douglasa i 1947. Joel Douglasa.

U drugi brak glumac je uplovio tri godine poslije razvoda sa Dianom. Veza sa Anne Buydens zavnično je počela 1954. i traje do danas.

Više od polovine svog života Kirk je proveo s njom i uz nju je ostario.

I sa drugom ženom dobio je dvojicu sinova, Petera 1955. i Erica 1958. godine, koji je, nažalost, 2004. preminuo od posljedica konzumiranja narkotika.

Glumac koji je objavio 10 autobiografija doživio je 1996. moždani udar koji je opisao kao "najgori pakao koji čovjek može da doživi"...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA