Nakon udaje dobit će nove dokumente: Kako će se prezivati Meghan Markle

Radiosarajevo.ba
Nakon udaje dobit će nove dokumente: Kako će se prezivati Meghan Markle
Foto: EPA / Meghan Markle

Američka glumica, koja se krajem godine oprostila od holivudske karijere, nakon vjenčanja dobit će novo prezime i nove dokumente. Trenutno je njeno puno ime Rachel Meghan Markle iako je poznata pod umjetničkim imenom Meghan Markle.

Nakon udaje, dobri poznavatelji historije kraljevske porodice pretpostavljaju da će njeno službeno ime biti Rachel Meghan Mountbatten-Windsor.

"Mlađi članovi kraljevske porodice imaju otvorenu mogućnost da koriste prezime. Nasljednici kraljice Elizabete nose prezime Windsor, ali i prezime Mountbatten što je zapravo prezime njenog supruga, princa Philipa, tvrdi kraljevska historičarka Carolyn Harris za magazin Town & Country.

"Kraljevsko prezime Windsor potvrđeno je od Kraljice 1952. Nakon njenog preuzimanja krune. Međutim, 1960. Kraljica i Vojvoda od Edinburgha odlučili su da ć se njihovi direktni nasljednici razlikovati od ostatak kraljevske porodice, a da pri tome ne mijenjaju ime kraljevske kuće, budući da je Windsor prezime koje koriste svi muškarci i neudate žene, potomci kralja Georgea V. Stoga je odlučeno da će kraljičini direktni nasljednici, osim onih koji nose naziv Kraljevskog visočanstva i titulu princa ili princeze, kao i ženske nasljednice koje se udaju, nositi ime Mountbatten-Windsor', stoji na službenoj kraljevskoj stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije