Najmlađi milijarderi na svijetu: Nemaju ni 30, a na računima već velike svote

Radiosarajevo.ba
Najmlađi milijarderi na svijetu: Nemaju ni 30, a na računima već velike svote
Foto: Instagram / Alexandra Andresen
Forbes je objavio listu svih milijardera iz cijelog svijeta, a među najbogatijima ima i onih koji nemaju ni 30 godina.

Zanimljivo je da troje najmlađih osoba koji imaju više od milijardu (američkih dolara) na vlastitom računu su Norvežani.

Svi troje su nasljednici bogatih porodičnih biznisa, baš kao i jedan Njemac. No uz njih četvero nalaze se i druga četvorica mladih milijardera koji su sami zaradili svoja bogatstva.

John i Patrick Collison

Braća John (27) i Patrick (29) Collison zajedno su osnovali Stripe, kompaniju za internetska plaćanja. Ideja za biznis došla im je 2011. tokom školovanja u Bostonu. Ovi rođeni Irci žive u San Franciscu, gdje im je i sjedište firme. Forves je procijenio kako svaki od braće ima svoju milijardu dolara, kompanija od novembra 2016. vrijedi čak 9,2 milijarde dolara. Prva uplata preko Stripea provedena je dok su braća Collison bili na odmoru u Južnoj Americi.

John i Patrick - undefined

FOTO: Facebook: John i Patrick

Evan Spiegel

Kreator i suosnivač megapopularnog Snapchata ima 27 godina i 4,1 milijardu dolara na bankovnom računu. Evan Spiegel je postao najmlađi CEO javne kompanije kada je Snap Inc. izašao na njujoršku burzu u ožujku 2017. Spiegel je osnovao kompaniju 2011. zajedno s prijateljem Bobbyjem Murphyjem, s kojim je na Sveučilištu Stanford bio u istom bratstvu. Živi u Los Angelesu u Kaliforniji.

Evan Spiegel - undefined

Foto: Profimedia: Evan Spiegel

Bobby Murphy

Suosnivač Snapchata ima 29 godina i Forbesovu procjenu od 4,2 milijarde dolara na računu. Aplikaciju koju koristi oko 170 milijuna tinejdžera i milenijalaca za razmjenjivanje poruka koje nestaju Bobby Murphy pokrenuo je zajedno s prijateljem Evanom Spiegelom. Obojica imaju udio od oko 18 posto kompanije Snap, ali posjeduju pravo glasa koji im daje kontrolu nad odborom. Živi u Veniceu u Kaliforniji.

Ludwig Theodor Braun

Nasljednik porodične kompanije iz Njemačke Ludwig Theodor Braunima 28 godina, a nakon što mu je otac prepisao udio od 9.69 posto u tvrtki procijenjen je na 1,7 milijardi dolara. Živi u Melsungenu u Njemačkoj. Kompanija B. Braun Melsungen AG jedan je od najvećih svjetskih proizvođača medicinske opreme. Kada je njegov otac Ludwig Georg Braun preuzeo je kompaniju 1977. kompanija je od prodaje zarađivala samo 24 milijuna dolara godišnje, sada je to oko 6,5 milijardi godišnje. Ludwigov otac napravio je nevjerovatan zaokret u kompaniji koja danas zapošljava oko 54.000 ljudi.

Bobby Murphy - undefined

Foto: Twitter: Bobby Murphy

Gustav Magnar Witzøe

Najmlađi muškarac na listi ima samo 24 godine, a vlasnik je 1,9 milijardi dolara. Gustav Magnar Witzøe norveški je nasljednik porodičnog biznisa, točnije posjeduje gotovo polovinu kompanije za uzgoj ribe Salman, koja je najveći proizvođač lososa na svijetu. Otac Gustav Witzøe još uvijek vodi kompaniju, no sinu je darovao udio još 2013. godine. Dok se stariji Gustav bavi ribljim poslom, mladi nasljednik fokusira se na investicije u nekretnine i tehnološke startupove.

Gustav Magnar Witzøe - undefined

Foto: Instagram: Gustav Magnar Witzøe

Katharina Andresen

Norvežanka Katharina Andresen (22) druga je najmlađa milijarderka na svijetu (mlađa je jedino njezina sestra). Za sada ima 1,4 milijarde dolara, nakon što je naslijedila 42 posto obiteljske investicijske kompanije Ferd. Njezin otac još uvijek vodi kompaniju i kontrolira 70 posto glasova. Katharina živi u Oslu u Norveškoj. Katharina je osim naslijeđenog bogatstva, u medijima poznata kada je platila kaznu od 250.000 kruna zbog vožnje u pijanom stanju.

Katharina Andresen - undefined

Foto: Instagram: Katharina Andresen

Alexandra Andresen

Najmlađa milijarderka na svijetu ima 21 godinu, Alexandra Andresen, kao i njezina godinu dana starija sestra ima 1,4 milijarde dolara. Kao i sestra tata joj je prepisao 42 posto porodične tvrtke. Njihova obitelj dugi je niz godina poznata u zemlji, prije su bili vlasnici jedne od najvećih duhanskih tvornica. Ferd je danas aktivan investitor u dionice na nordijskoj burzi, upravljaju fondovima i bave se investicijskim ulaganjima. Alexandra još uvijek nema poziciju u kompaniji, a većinu vremena provodi u konjušnici i sa svojim konjima. Višestruka je prvakinja Norveške u dresurnom jahanju.

Alexandra Andresen - undefined

Foto: Instagram: Alexandra Andresen

Cijelu listu bogatih pogledajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije