Najiskreniji intervju dosad: Jordanska kraljica Rania otvorila dušu

Radiosarajevo.ba
Najiskreniji intervju dosad: Jordanska kraljica Rania otvorila dušu
FOTO: EPA / Jordanska kraljica Rania
Jordanska kraljica Rania koju mnogi smatraju jednom od najelegantnijih dama s kraljevskih dvora, već 20 godina je sa svojim suprugom kraljem Abdullahom II na prijestolju ove arapske države.

Humanitarka koju svi vole: Kraljica Rania, jordanska Lady Di

Ova lijepa vladarica osim po svom istančanom modnom stilu, poznata je i kao velika zagovornica emancipacije žena u arapskom svijetu, a o svemu tome kao i o nužnosti većeg uključivanja u obrazovni proces, dala je svoje mišljenje u velikom intervjuu u Harper's Bazaaru Arabia.

Budući da se Jordan nalazi u samoj blizini ratnih sukoba te graniči s Irakom, Saudijskom Arabijom, Sirijom, Izraelom i Palestinom, ne čudi kako je i ova zemlja itekako osjetila posljedice rata.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Kraljica kaže kako u toj teškoj situaciji nikad nije izgubila vjeru u humanost.

"Nismo mogli zatvoriti oči pred patnjom nevinih ljudi", rekla je kraljica dodajući kako je Jordan uključio u nastavu 150 hiljada sirijskih učenika i studenata.

"Smatram kako je najvažnije uspjeti ostati autentičan, živjeti u skladu s uvjerenjima i biti iskren. Posebno danas kad u javnosti dominira mržnja, netolerancija, ljutnja i strah. Ovo se posebno odnosi na ljude koji su na utjecajnim pozicija", poručila je lijepa kraljica.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Rania Al Yassin, rođena je u Kuvajtu u porodici Palestinaca, Rania je radila u Ammanu u tehnološkom gigantu Apple, kad je upoznala Abdullaha koji je tad bio princ.

Sa samo 28 godina postala je kraljicom Jordana kad je njezin suprug zasjeo na prijestolje jordanske kraljevine.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Kako je i sama završila American College u Kairu svjesna je koliko je važno potaknuti obrazovanje mladih Arapkinja.

"Čak su jedna trećinu start-upova u arapskom svijetu pokrenule žene. To je više nego u Silicijskoj dolini. To govori koliko su Arapkinje odvažne i koliko su usredotočene na svoj cilj, usprkos mnogim barijerama u društvu", otkrila je kraljica Rania koja je redovna i na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije