Možete li prepoznati pjevačicu sa fotografije koja je punila dvorane širom Jugoslavije?

2
Radiosarajevo.ba
Možete li prepoznati pjevačicu sa fotografije koja je punila dvorane širom Jugoslavije?
Foto: Instagram / Doris Dragović

Pjevačica Doris Dragović na sceni je prisutna više od 40 godina i opravdano važi za jednu od najvećih muzičkih diva na prostoru bivše Jugoslavije.

Tokom karijere otpjevala je brojne bezvremenske hitove i bila je dvaput na Eurosongu, a godinama je važila i kao kraljica Torcide.

No ono što mnogi i danas ne znaju, uprkos njenoj velikoj slavi, je da se Doris zapravo tako ne zove i na svim dokumentima joj stoji ime Dorotea Budimir. Za promjenu njenog scenskog imena odgovoran je iskusni muzički menadžer Zoran Škugor.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Doris je rođena je u Splitu, 16. aprila 1961. godine i sada slavi 63. rođendan. Majka joj je po zanimanju bila knjigovotkinja, a otac je bio poštanski službenik. Ljubav prema muzici naslijedila je od ujaka Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala.

Glazbenu karijeru započela je početkom 80-ih kao pjevačica grupe More, a jedna od najpoznatijih pjesama koju je snimila s njima bila je Hajde da se mazimo, koju je pratio i provokativni spot, piše Showbuzz.

Solo karijeru započela je 1986. godine. Tada je na Jugoviziji nastupila s pjesmom Željo moja i pobijedila. S tom je pjesmom iste godine na Euroviziji u Norveškoj osvojila jedanaesto mjesto.

Drugi put je na Euroviziji bila 1999. godine, kada je predstavljala Hrvatsku s pjesmom Marija Magdalena, s kojom je zauzela visoko četvrto mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije