Mnogi bendovi otkazuju nastupe nakon napada u Parizu

Radiosarajevo.ba
Mnogi bendovi otkazuju nastupe nakon napada u Parizu

Mnogi bendovi, uključujući Foo Fighterse, U2 i Eagles of Death Metalotkazali su turneje nakon terorističkog napada u Parizu u kojem je poginulo 129, a ozlijeđeno 350 osoba, prenosi BBC News.

Članovi američkog benda Eagles of Death Metal su nakon nastupa u pariškoj dvorani Bataclan u petak, trebali uoči Božića odraditi još 21 koncert širom Europe, no turneju koja je trebala završiti 10. decembra u Portugalu odlučili su skratiti. Svi članovi grupe Eagles of Death Metal, koji bi za 15-ak dana trebali svirati i u Zagrebu, preživjeli su masakr u kojem su za vrijeme njihova nastupa u pariškoj dvorani Bataclan počinili teroristi.

Bend je nakon toga u subotu trebao nastupiti u Tourcoingu u sjevernoj Francuskoj, a u nedjelju Bruxellesu, no iz promotorske kuće Nous Productions saopćili su da će se bend vratiti u Ameriku "najvjerojatnije u ponedjeljak".

Do masakra je došlo u petak navečer pred kraj njihovog rasprodanog koncerta u poznatom klubu Bataclan u kojem može stati oko 1500 posjetitelja. Teroristi su navodno prišli sa stražnje strane dvorane i automatskim puškama počeli nasumično pucati po publici, počevši od zadnjih redova.

Članovi američkog benda sklonili su se u backstage i neozlijeđeni napustili poprište terorističkog čina. Tijekom napada poginula je osoba zadužena za prodaju bendovih majica i cd-a te najmanje tri zaposlenika diskografske kuće Universal Music France.

Eagles of Death Metal već su tri puta svirali u Hrvatskoj, a ovog ljeta bili su jedni od headlinera InMusic festivala na zagrebačkom Jarunu kada su i najavili ponovni dolazak u Zagreb kako bi promovirali svoj četvrti album.

Promotor Zoran Marić koji organizira njihov nastup rekao je Hini da je prerano govoriti o tome hoće li se koncert održati i turneja nastaviti. To, kazao je, ovisi o odluci benda, pogođenog ovim nezapamćenim tragičnim događajem u pariškom Bataclanu.

Kalifornijski alternativni metal bend Deftones koji su se za vrijeme nastupa Eagles of Death Metala nalazili u dvorani, također će se vratiti doma, izvijestili su promotori.

Bend je u subotu navečer trebao započeti seriju od tri uzastopna, također rasprodana, koncerta u Bataclanu. Oni su na facebooku objavili da su svi članovi grupe i ekipe "na sigurnom" te uputili molitve za sve žrtve tog tragičnog događaja.

Američkom alternativnom rock sastavu Foo Fightersima ostala su još četiri koncerta u sklopu njihove europske turneje, uključujući i onaj u Parizu u ponedjeljak navečer, no bend se ipak odlučio vratiti u Ameriku.

S dubokom tugom i iskrenom zabrinutošću za sve u Parizu moramo objaviti da otkazujemo ostatak turneje. U svjetlu ovog besmislenog nasilja, zatvaranja granica i međunarodne žalosti, ne možemo nastaviti s turnejom.Naše misli i molitve su sa svima koji su ozlijeđeni i koji su izgubili svoje voljene", napisali su Foo Fightersi na svojoj facebook stranici".

Irski rockeri U2 odgodili su svoj nastup u Parizu u subotu, istaknuvši da će koncert održati u "primjerenije vrijeme", a odgođen je i njihov nastup u nedjelju u pariškoj AccorHotels Areni.

"U šoku i nevjerici smo gledali razvoj događaja u Parizu te su naša srca sa svim žrtvama i njihovim obiteljima diljem grada. Devastirani smo zbog toga koliko je ljudi izgubilo život na koncertu Eagles of Death Metala i naše misli i molitve su s bendom i njihovim fanovima. Nadamo se da su svi naši fanovi u Parizu na sigurnom", istaknuo je bend u izjavi.

Heavy metalci Motorhead trebali su nastupiti u Parizu u nedjelju, no odgodili su ga za siiječanj usprkos tome što je The Zenith, glavno mjesto za glazbena događanja u glavnom francuskom gradu, ponudilo pojačati sigurnosne mjere za koncert, a članovi benda izrazili želju da ipak sviraju.

Koncert u pariškom Le Zenithu zakazan za ponedjeljak otkazao je i rocker Marilyn Manson.

Britanski alternativni rock sastav Coldplay odgodio je koncert u Los Angelesu zakazan za nedjelju. Bend koji promovira novi album, istaknuo je da su tu odluku donijeli zbog poštovanja nakon tragičnih događaja u Parizu.

Pobjednici BBC-jeve liste od 15 najuzbudljivijih glazbenih zvijezda u usponu Sound Of 2015. -  electro pop trio Years & Years istaknuli su da im je savjetovano da otkažu nastup u Parizu zakazan za ponedjeljak.

Koncert u pariškoj dvorani Bataclan imali su za utorak zakazan engleski drum & bass bend Rudimental koji je su ga također otikazali. Još nije jasno hoće li grupa odraditi koncerte negdje drugo u Parizu, navodi BBC News, ističući da imaju dva koncerta zakazana u Njemačkoj, u ponedjeljak i utorak, prije nego otputuju u Australiju početkom decembra.

Što se tiče koncerata u Hrvatskoj, iz promotorske agencije LAA, Hini su rekli da su svi koncerti koje oni promoviraju idu bez problema. To se odnosi i na nastup britanskog hard’n’heavy grupe Whitesnake, koji donose svoju veliku ‘Purple’ turneju u zagrebački KC Dražen Petrović 21. novembra.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije