Malo je falilo: BiH na 11. mjestu u prvom polufinalu po broju glasova

Radiosarajevo.ba
Malo je falilo: BiH na 11. mjestu u prvom polufinalu po broju glasova
Bosna i Hercegovina nije se plasirala u finale Eurosonga koje je održano jučer u Švedskoj.

Sjajni su bili Dalal, Deen, Anja i Jala, a pohvaliti treba i izvrstan scenski nastup koji je osmislio poznati teatarski redatelj Haris Pašović. On je kroz trominutnu pjesmu o ljubavi, tematizirao problem izbjeglica kojima je Evropa životni cilj, ali i Evropu koja im bodljikavim žicama ograničava ulaz.

No, u uzbudljivoj završnici 61. takmičenja za pjesmu Eurovizije, svijet je dobio novu zvijezdu. Njeno ime je Jamala i svojoj je zemlji Ukrajini donijela drugu pobjedu u historji Eurosonga. Jamala je zasjenila sve ostale učesnike na ovogodišnjem Eurosongu.

U pjesmi 1944. opjevala je svoju ličnu priču, ali i veliku tragediju svog naroda - Krimskih Tatara koja se desila te godine za vrijeme Staljinove diktature.

Neki su ovo smatrali presedanom u povijesti Eurosonga, da pjesmi koja ima političku konotaciju bude dozvoljeno da bude izvedena. Možda je 1944. isuviše politična za Ruse, koji su na samom početku takmičenja uložili prigovor, ali ne i za ostatak svijeta koji su glasali za Jamalu.

A kako je svijet glasao u prvom polufinalu i na kojem je mjestu bila BiH po ukupnom poretku, možete pogledati ovdje.

Prema ovoj tabeli, BiH je u prvoj polufinalnoj večeri bila na 11. mjestu. Dakle, malo je falilo da prođemo dalje.

Pogledajte sami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije