Majka pokojne Ene Begović deložirana: Nemoćnu staricu izbacili na ulicu

Radiosarajevo.ba
Majka pokojne Ene Begović deložirana: Nemoćnu staricu izbacili na ulicu
Foto: Slobodna Dalmacja / Tereza Begović
Tereza Begović, 83-godišnja majka Mije Begović izbačena je iz stana u zagrebačkoj Dežmanovoj ulici 7 u kojem je nastavila živjeti nakon tragične pogibije svoje starije kćeke Ene.

Stan je devedesetih godina Ena dobila od Grada Zagreba, a majka je od početka, narednih devet godina u njemu živjela sa svojom kćerkom. Nakon njezine smrti, nastavila je živjeti u tom stanu kao zaštićena stanarka, sve donedavno, kad je vlasnik u pratnji policije upao je u stan dok je Tereza bila na zadnjem sudskom ročištu vezanom uz njezin dom, piše Jutarnji list.

Ispostavilo se naknadno da je riječ o stanu čiji vlasnici postoje, a ti su vlasnici stan u kojem je živjela Tereza Begović prodali novom vlasniku koji se s mamom nalazi na sudu i nastoji osporiti njezino pravo da kao zaštićeni najmoprimac u svom domu živi do svoje smrti.

Nemoćnu staricu policija je izbaci na cestu poput psa, zabranjujući joj pritom da uzme svoje lijekove, odjeću i fotografije pokojne kćeri, ističe Mia Begović za Jutarnji list kao najveći apsurd cijelog ovog događaja navodi to što ova priča još nema sudski epilog.

"Mama je potom sva izvan sebe došla k meni, a ja nisam mogla vjerovati kad sam čula što mi priča. Pokušale smo potom obje porazgovarati s tim čovjekom koji je, ne čekajući da sudija donese presudu, završio spor nasilnim ulaskom u stan, ali osjećale smo se kao da govorimo zidu. Jedva smo ga uspjele namoliti da nam dopusti da uzmemo mamine lijekove. Uz lijekove, mama je dobila i doslovno dvije suknje i dvije bluze, a žao mi je što je po to morala ići sama. Naime, tog sam dana bila izvan Zagreba, na davno unaprijed dogovorenom službenom putu, a premda sam Josipa Radeljaka i njegovu kćer, svoju nećakinju Lanu, preklinjala da skupa s bakom idu po stvari, ni jedno ni drugo nisu se pojavili. Inače, u stanu je ostala mamina odjeća, ali i ono za nju mnogo važnije: Enine fotografije, nagrade, sve uspomene na Enu, koje je mama godinama skupljala i brižno čuvala. Nakon svih udaraca koje je moja mama preživjela u životu, mislim da ju je svih ovih godina na ovom svijetu držalo upravo to što je živjela okružena Eninim stvarima. Sada ni toga više nema, a ja stvarno ne znam hoće li ona moći nakon svega nastaviti dalje živjeti", istakla je Mia Begović za Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije