Legendarni rock gitarista Brian May dobio titulu viteza od britanskog kralja Charlesa

2
Radiosarajevo.ba
Legendarni rock gitarista Brian May dobio titulu viteza od britanskog kralja Charlesa
Foto: Twiter / Kralj Charles III i Brian May

Brian May, koji je bio jedan od osnivača benda Queen, sada će biti poznat kao Sir Brian, nakon ceremonije investiture u Buckinghamskoj palači u utorak.

Zvijezda je dobila titulu viteza za svoje usluge u muzici i dobrotvorne svrhe. On je prisustvovao ceremoniji zajedno sa svojom suprugom, Anitom Dobson, bivšom zvijezdom dugogodišnje britanske TV sapunice "EastEnders".

Brianova investitura kao vitez kraljevstva održana je u Buckhingamskoj palači. Viteštvo je Brianu uručilo Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, kralj Charles.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Na zvaničnom nalogu kraljevske porodice na Twitteru takođe je postojao post o tom događaju, na kojem je May prikazan pored britanske saksofonistkinje YolanDe Brown, koja je takođe odlikovana.

May (75) bio je jedan od više od 1.000 ljudi koji su nagrađeni na prvoj novogodišnjoj listi počasti kralja Charlesa III, objavljenoj u decembru 2022.

Osim što nastupa sa Queenom od 1970-ih, May je i astrofizičar. Doktorirao je astrofiziku na Imperijal koledžu u Londonu 2007. godine nakon što je napravio pauzu u studijama 1970-ih kako bi se fokusirao na bend.

Arise Sir Brian May ⚔️🎸 Brian's investiture as a Knight of The Realm took place today at Buckingham Palace. The...

Posted by Queen on Tuesday, March 14, 2023

On je također glasni pobornik prava životinja i kritičar lova. Godine 2010. osnovao je organizaciju pod nazivom Save Me Trust, za kampanju protiv lova na lisice i odstrela jazavca u Velikoj Britaniji.

May nije jedini član grupe Queen koji je dobio kraljevsku titulu. Bubnjar Roger Taylor je 2020. godine imenovan za časnika Ordena Britanske imperije. May je prethodno dobio0 titulu komandanta Najizvrsnijeg reda Britanskog carstva 2005. godine.

Poznat je i po čuvenom izvođenju pesme Bože čuvaj kraljicu sa krova Buckinghamske palače na Zlatnom jubileju kraljice Elizabete II 2002. godine.

Dvadeset godina kasnije, nastupio je sa grupom Queen na Platinastom jubilarnom koncertu istog monarha, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije