Ko je Loreen: Umjetnica, aktivistica i druga osoba u historiji koja je 2 puta osvojila Eurosong

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Loreen: Umjetnica, aktivistica i druga osoba u historiji koja je 2 puta osvojila Eurosong
Foto: Instagram / Loreen

Predstavnica Švedske Loreen pobijedila je na Eurosongu 2023! 

Nakon dvije polufinalne večeri, britanski grad Liverpool večeras, u noći s 13. na 14. maj, ugostio je finalnu noć Eurovizije ili Eurosonga ili, kako takmičenje zovu zvanično, Eurovision. 

Riječ je o 67. takmičenju za najbolju europsku pjesmu, a prvo takmičenje održano je u švicarskom Luganu 24. maja 1956, kada su sudjelovale Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska. BiH ne učestvuje na takmičenju već sedmu godinu...

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

No, vratimo se Loreen, pobjednici, čija je pjesma večeras vodila sve vrijeme - iako je Finska preuzela vodstvo nakon glasova publike, njena pjesma Tattoo dobila je više od 200 bodova publike i pobijedila s ukupno 583 boda.

Favoritkinja od prvog dana

Zanimljivo je da je ona tek drugi izvođač u historiji kojem je uspjelo dvaput odnijeti pobjedu na Eurosongu. Dosad je to jedino napravio irski kantautor Johnny Logan, koji je pobijedio 1980. i 1987. 

Loreen je bila favoritkinja od prvog dana, bukvalno otkako je objavljeno da će ponovo predstavljati svoju zemlju, a kladionice su joj davale 53 posto šanse za pobjedu.

Pravo ime 39-godišnje švedske muzičke zvijezde je Lorine Zineb Nore Talhaou, a proslavila se 2004. nakon što je osvojila četvrto mjesto u showu Švedska traži idola. Već je sljedeće godine objavila prvi singl The Snake.

Inače, rođena je 16. oktobra 1983. u Åkersbergu u Švedskoj.

Za predstavnicu na Eurosongu prvi put se takmičila 2011. u emisiji Melodifestivalen s pjesmom My Heart Is Refusing Me. Bio je to njen prvi javni nastup nakon gotovo osam godina odsutnosti nakon učestvovanja u Idolu. Završila je četvrta u drugom polufinalu, ali nije se plasirala u finale nakon "duela" sa Sarom Vargom.

Ipak, nakon zvaničnog objavljivanja singla, pjesma je postala hit na švedskoj listi singlova i kasnije je ponovo objavljena na njenom debi albumu Heal iz 2012.

Drugi njen hit s tog albuma bio je Crying Out Your Name koji je bio među top 20 hitova u Švedskoj. Album je dobio platinasti certifikat u Švedskoj, druge sedmice nakon objave.

Godinu dana kasnije, stigla je njena velika pobjeda na Eurosongu 2012. U prvom polufinalu Melodifestivalena, Loreen je prošla direktno u finale i predstavljala Švedsku u Bakuu s pjesmom Euphoria.

Pjesma je pobijedila na takmičenju s ukupno 372 boda iz 40 zemalja.

Na Melodifestivalen se vratila 2017. s novom pjesmom Statements kako bi ponovo imala priliku da predstavlja Švedsku. U polufinalu se nije kvalifikovala direktno u finale i poslata je u drugu rundu. U dvoboju s Antonom Hagmanom iznenađujuće nije dobila dovoljno glasova za ulazak u finale, iako je njen nastup hvalila i kritika i publika.

Ove godine se opet prijavila i pobijedila s pjesmom Tattoo koja je nakon pobjede na Melodifestivalenu debitovala na prvom mjestu švedske top liste. Od tada je ušla na top liste ukupno 14 zemalja, uključujući Belgiju, Island, Holandiju, Grčku i Švicarsku.

Osim albuma Heal, Loreen je objavila i album Ride 2017. i dva EP-a Nude 2017. i Så mycket bättre 2020.

Uz muziku, bavi se i aktivizmom

Osim muzike i televizije, Loreen se bavi i aktivizmom. Tokom Evrovizije 2012. bila je jedina učesnica koja se susrela s aktivistima za ljudska prava, dok je 2014. dobila Svjetsku dječju nagradu za borbu za prava djeteta.

Nakon nastupa na Slavjanskom bazaru u Vitebsku u Bjelorusiji 2012. susrela se sa suprugom političkog zatvorenika Aleša Bjaljackog, Natalijom Pinčuk, zamjenikom predsjednika Viasne Valentinom Stefanovičem i nezavisnim bjeloruskim novinarima. Izrazila je podršku Alesu Bialiatskom i drugim bjeloruskim političkim zatvorenicima i potpisala peticiju za zabranu smrtne kazne u Bjelorusiji.

U avgustu 2013. bila je ambasadorka Švedskog odbora za Afganistan pa je s Carlom Bildtom, ministrom vanjskih poslova Švedske, posjetila Kabul u Afganistanu i selo Yaskin Bala u dolini Warsaj. U maju 2015. Loreen je predvodila Vienna Life Ball, najveći europski dobrotvorni događaj za podršku osobama s HIV-om i AIDS-om.

Također podržava WCP — najveće svjetske obrazovne programe za djecu o dječjim pravima. U martu 2022. nastupila je na Sverige samlas och hjälper, gala večeri organizovanoj za prikupljanje sredstava za podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Loreen se ne bavi samo muzikom, već je poznata i kao voditeljica, producentica i redateljica reality showova. O njoj se puno pričalo i nakon što je nakon što je 2012. izabrana za predstavnicu na Eurosongu, nehotično pokrenula trend pokazivanja neobrijanih pazuha.

Naime, bibliotekarka Lina Ehrin snimljena je na Melodifestivalenu, švedskom izboru za predstavnika Eurosonga, kako diže ruke nakon Loreenine pobjede, a kratak kadar njenih neobrijanih pazuha završio je na televiziji. Neko je uspio napraviti screenshot tog kratkog trenutka koji se brzo počeo širiti društvenim mrežama.

Nakon toga su švedske aktivistice pokrenule akciju ‘Povratak dlakama’, a podržala ih je i Loreen koja je i sama aktivistica.

Švedska zna šta radi na Eurosongu

Švedska se može pohvaliti čestim dobrim rezultatima na Eurosongu.

Pobijedila je 1974. s ABBA-om, 1984. godine s Herreysom, 1991. s Carolom, 1999. s Charlotte Nilsson, 2015. s Månsom Zelmerlöwom i s Loreen 2012. te sada, 2023. godine.

Zanimljivo je i da će sljedeće godine, kad se takmičenje bude održavalo u Švedskoj, biti tačno 50 godina od njihove prve pobjede na Eurosongu. Pobijedli su s pjesmom Waterloo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije