Kim Kardashian mora platiti vrtoglav iznos kazne zbog reklamiranja: Jasno je - prekršila je zakon

0
Radiosarajevo.ba
Kim Kardashian mora platiti vrtoglav iznos kazne zbog reklamiranja: Jasno je - prekršila je zakon
Foto: Instagram / Kim Kardashian

Jedna od neosporno najvećih zvijezda svijeta, Kim Kardashian, mora platiti novčanu kaznu od 1,26 miliona dolara zbog sporne reklame na društvenim mrežama.

Naime, Kim je pristala platiti kaznu zbog reklamiranja kriptovalute EthereumMaxa na svom Instagram profilu.

Sud je tako odlučio da reality zvijezda i influenserica Kim (41) mora platiti iznos od 1,26 miliona dolara, a sve zato što je na svojim profilima na društvenim mrežama reklamirala određene proizvode i brendove – bez da je to jasno naznačila.

Upozorenje za Sarajlije: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Upozorenje za Sarajlije: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Kim naime nije otkrila da je za reklamiranje kriptovalute na Instagramu primila iznos od  dva miliona dolara.

Američka komisija za vrijednosne papire i berzu zaključila je kako je Kim tako prekršila zakon reklamirajući nešto - bez da je fanovima i pratiteljima, a kojih ima 331 milion, dala do znanja kako je plaćena da sponzorira te proizvode i brendove.

Tako je navela javnost da misli kako je sama koristila tu kriptovalutu, a ne da ju je samo za novac izreklamirala. 

Kim se na sudu složila s presudom i pristala čak i na to da tri godine neće promovisati vrijednosne papire kripto imovine, a njen advokat rekao je za BBC da je Kim zadovoljna što je riješila tu stvar sa SEC-om, piše Story.hr.

‘Kardashian je u potpunosti sarađivala od samog početka i spremna je učiniti sve što može kako bi pomogla po ovom pitanju. Željela je ovu stvar ostaviti iza sebe kako bi izbjegla dugotrajni spor. Sporazum koji je postigla omogućuje joj to da nastavi sa svojim brojnim poslovnim aktivnostima’, rekao je njen advokat.

‘Slučaj gđe. Kardashian također služi kao podsjetnik slavnim osobama, ali i drugima da zakon od njih zahtijeva da javnosti otkriju kada i koliko su plaćeni za promicanje ulaganja u vrijednosne papire.

Ulagači imaju pravo znati je li objavljivanje vrijednosnog papira nepristrano, a gospođa Kardashian nije otkrila tu informaciju’, izjavio je Gary Gensler iz Američke komisije za vrijednosne papire i burzu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije