Kako se mijenjao odnos kralja Charlesa sa sinovima Williamom i Harryjem?

1
Radiosarajevo.ba
Kako se mijenjao odnos kralja Charlesa sa sinovima Williamom i Harryjem?
Foto: EPA-EFE / Pričevi William i Harry sa ocem, sada kraljem Charlesom

Dan uoči početka nove sezone Netflixove serije Kruna, u fokus javnosti ponovo su se vratila priče o britanskoj monarhiji.

Kako će se ova sezona odvijati u 90-im godinama prošlog stoljeća, najviše se ovog puta priča o kralju Charlesu III, koji je nedavno, nakon smrti kraljice Elizabethe, postao novi lider britanske monarhije, princezi Diani, ali i njihovim sinovima Williamu i Harryju.

Mnoge posebno zanima - kakav je zapravo njegov odnos sa sinovima?

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

U srijedu počinje peta sezona "Krune", najkontroverznija dosad

U srijedu počinje peta sezona "Krune", najkontroverznija dosad

Sinovi kralja Charlesa su princ William, sada princ od Walesa; i princ Harry, vojvoda od Sussexa. Oba mladića imala su vrlo različita iskustva i mišljenja o svom odgoju - jedan je odgajan da postane budući kralj, a drugi je potpuno odustao od kraljevskih dužnosti. 

Život pod svjetlima reflektora nikad nije bio lak za dvojicu mladih dječaka, no činilo se da definitivno postoji sreća unutar obiteljske jedinice.

Charles je u jednom dokumentarcu rekao da se, kad je "William bio malen, zezao s njim koliko god je mogao." Činilo se da je Charles bio uz svoje sinove u svim važnim trenucima.

Unatoč onome što se činilo sretnim djetinjstvom za djecu, između roditelja dječaka događale su se mračnije stvari. Brak između princa Charlesa i princeze Diane se raspadao i, kao u svim obiteljima, djeca su znala da se nešto sprema. 

Prema britanskim medijima, William je bio napet do "tačke pucanja" zbog sukoba njegovih roditelja. William je stao na majčinu stranu...

William i Harry u Londonu podižu kip u spomen princezi Diani

William i Harry u Londonu podižu kip u spomen princezi Diani

Autor Dianinih dječaka, Christopher Andersen, izjavio je svojevremeno: "Do svoje 9. godine William je bio potpuno šokiran bračnom svađom svojih roditelja i njegov prvi impuls bio je utješiti Dianu. Njegova bi majka pobjegla u kupaonicu u suzama, a William je bio taj koji joj je dodavao maramice ispod vrata dok ju je molio da ne plače."

"U to je vrijeme William je krivio Charlesa što mu je majku učinio jadnom, a često bi se u bijesu obrušio na oca. Više nego jednom viđen je kako stiska šake prema Charlesu i viče 'Mrzim te, tata! Mrzim te!'", otkrio je ovaj pisac.

William je upravo punio 14 godina života, kada se desio razvod. tada se nagađalo da je Williamov odnos s Charlesom u velikim problemima jer je bio u dobi u kojoj je shvatao šta se događa.

Harry je tada imao 11 godina i nije najbolje shvaćao šta se događa. Prijatelji kraljevske obitelji govorili su da je on u to vrijeme imao čvršću vezu s Charlesom.

William i Harry su se trebali zvati drukčije, ali Diana to nije dozvolila

William i Harry su se trebali zvati drukčije, ali Diana to nije dozvolila

Mnogo godina kasnije, William će konačno dati uvid u to kakav je Charles bio kao otac. U BBC-jevom dokumentarcu Princ, sin i nasljednik: Charles u 70-im, William je izjavio da je bio frustriran Charlesovom disciplinom: "On ima rutinu. Čovjek nikada ne staje. Mislim, kad smo bili djeca bilo je torbi i torbi i torbi posla koje su slali njemu. Nekad smo jedva uspjeli doći do njegova stola da mu poželimo laku noć."

Zatim, u augustu 1997, kada je Williamu bilo 15 godina, a Harryju 12, njihova majka, princeza Diana, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Bio je to početak promjene kod oba dječaka.

Britanski mediji bilježili su kako je interakcija dječaka s novinarima dovoljno govorila o tome što bi se doista moglo događati iza zatvorenih vrata... Dječaci nisu ništa rekli. Uprkos brojnim intervjuima koje su dali, o njihovom ocu bilo je malo ili nimalo komentara. Williama do danas rijetko govori o njihovom odnosu nakon tog mučnog događaja.

William je jednom samo rekao rekao: "Moja baka je htjela zaštititi svoje unuke...a i moj otac. Baka je namjerno sklonila novine i te stvari, tako da u biti nismo znali šta se događa."

Iako nema nikakvo pravo na to, princ Harry dobio dozvolu da ovo obuče

Iako nema nikakvo pravo na to, princ Harry dobio dozvolu da ovo obuče

Harry je jednom u BBC-jevom dokumentarcu progovorio o danima nakon smrti majke. Rekao je tada: "Jedna od najtežih stvari za roditelja je reći djeci da je drugi roditelj umro. Kako se nosite s tim, ne znam. Ali, on je bio tu za nas. On je bio taj od dva preostala. I pokušao je dati sve od sebe i osigurati da budemo zaštićeni i zbrinuti."

Ipak, 2017. Harry je za Newsweek iznio nešto drugačije mišljenje, pogotovo o tome što se pridružio povorci iza majčinog lijesa. Rekao je da "ne misli da bi od bilo kojeg djeteta trebalo tražiti da to učini, ni pod kojim okolnostima".

Harry će kasnije dospjeti i na naslovnice zbog neobičnog odijevanja i izbora djevojaka. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, činilo se da je prerastao ovaj period i bio je spreman skrasiti se s Meghan Markle.

Naravno, na vjenčanju vojvode i vojvotkinje od Sussexa Charles je odigrao ključnu ulogu. Zbog problema u obitelji Meghan Markle, Charles je imao čast ispratiti svoju buduću snahu do oltara. Sve je išlo dobro.

Činilo se da i William uživa u svojoj ulozi u kraljevskoj obitelji. Oženio je Kate Middleton i imao djecu. Ali Charlesu se nije svidjela promjena kod njegovog najstarijeg sina. Prema The Daily Beastu, Charles je mrzio Williamovu mantru "U kontaktu sam s osjećajima" i njegov emotivni način života nakon vjenčanja s Kate. Ipak, javnost voli ovaj par, a to jednostavno nije Charlesov stil.

"Charlesov stil je vrlo drugačiji; suzdržan je i mrzi emocije, intervjue o Williamovom zdravlju i njegovim osjećajima", rekao je obiteljski izvor za The Daily Beast. "Osjeća da emocije nisu 'kraljevske'. Ljutila su ga oba sina, ali posebno William jer smatra da budući kralj ne može biti osjetljiv."

S druge strane, Harry je vidio da nema budućnost u kraljevskoj obitelji te je želio zaštititi svoju ženu i djecu od medija i stresa novinara. Htio je, kako kaže, izbjeći isti katastrofalan ishod kakav je pretrpjela njegova majka pa su 2020. Harry i Meghan 'napustili' kraljevsku obitelj.

Drugo dijete kraljice Elizabete je tek 16. u redu za krunu. Kako?

Drugo dijete kraljice Elizabete je tek 16. u redu za krunu. Kako?

Naravno, ovaj je prekid bio težak udarac za Charlesa, koji je, čini se, imao bliži odnos s Harryjem. A, onda je Harry dao intervju za Oprah, navodeći da je njegov otac 'prekstio s njim' te je etiketirao kraljevsku obitelj kao 'rasističku'.

Harry je o ocu tada rekao: "Naravno, uvijek ću ga voljeti, ali bilo je tu mnogo povreda i jedan od mojih prioriteta je da pokušam to izliječiti." Mlađi princ također je rekao da mu je žao i oca i brata jer su 'zarobljeni' u svojim kraljevskim životima.

No, u svom prvom obraćanju Britaniji i kraljevstvima Commonwealtha, kralj Charles III jasno je dao do znanja da Harryju i njegovoj snahi Meghan želi samo najbolje: "Želim izraziti ljubav prema Harryju i Meghan dok nastavljaju graditi svoje živote u inozemstvu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije