Kako je gošća Oprah Winffrey otkrila čime se Sarajke bore protiv agresora i snajpera

Radiosarajevo.ba
Kako je gošća Oprah Winffrey otkrila čime se Sarajke bore protiv agresora i snajpera
PrtScr / Zainab Salbi iz Iraka i slavna Oprah Winfrey

Ne blijedi sjećanje na jednu od emisija legendarne Oprah Winfrey, koja je s jednom od gošća razgovarala, između ostalog, i o ratnom Sarajevu.

U izdanju SuperSoulSunday, emisije u kojoj Oprah vodi inspirativne razgovore sa vrhunskim misliocima, autorima i duhovnim vođama, prije tri godine ugostila je osnivačicu organizacije Woman for Woman International (WWI) – Zainab Salbi iz Iraka. 

Posebno interesantan dio razgovora odnosio se na posjetu Selbi ratnom Sarajevu, gdje je razgovarala sa brojnim ženama te, kako je navela, nastojala pružiti pomoć i podršku u toku ratnih dešavanja, na ovo gostovanje podsjetio je nedavno portal Kameni spavač.

Selbi danas jedna od najutjecajnijih svjetskih mislilaca i aktivista, navodi da je u razgovoru sa ženama Sarajeva, postavila pitanje „šta im je najpotrebnije kako bi im se olakšao svakodnevni život“.

Karmin – odgovorile su. Selbi je istakla kako nije očekivala takav odgovor, ali je kako ističe, on pokazao važnost osjećaja ljepote u odupiranju teškim izazovima.
Sa suzama u očima Selbi je citirala riječi Sarajke sa kojom je razgovarala:

„Karmin je najlakši način naglašavanja ženske ljepote. Želim da moj ubica vidi kako lijepu ženu ubija!“

Osim ovog primjera, Selbi je pomenula učiteljicu koja je svaki dan opsade Sarajeva održavala časove klavira za djecu i time pokazala izuzetnu volju u otporu agresiji.

Prema riječima Selbi, svojim činom, pokazala je da velike promjene ne dolaze revolucijom i grandioznim akcijama, nego malim i ustrajnim koracima svakog pojedinca.

A, upravo to je i vizija WWI organizacije, koja ističe da snažne žene grade snažne nacije. Svojom podrškom WWI od 1993. godine pomogla je više od 478.000 žena u ratom pogođenim zemljama, za šta su 2006. godine dobili prestižnu nagradu Conrad N. Hilton za humanitarni rad.

Inače, Zainab Salbi, People Magazin je imenovao jednom od 25 žena koje su promijenile svijet.

Magazin Foreingn Policy je uvrstio među 100 vodećih svjetskih mislioca, dok ju je “Fast Company” identificirao kao jednu od 100 najkreativnijih biznismena u 2016. godini. Autorica je nekoliko knjiga, među kojima i najprodavanije pod naslovom „Između dva svijeta: bjekstvo iz tiranije: odrastanje u sjeni Sadama“. Selbi je odrasla u Iraku, a njen otac je bio lični pilot Sadama Huseina. 

Ako ste propustili, pogledajte još jednom emisiji i razgovor Oprah i Zainab o ljepoti Sarajki:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije