Kako je Baby Lasagna spojio punk, heavy metal i tradiciju: Jedan detalj ima poseban značaj

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Baby Lasagna spojio punk, heavy metal i tradiciju: Jedan detalj ima poseban značaj
Foto: HRT / Baby Lasagna

Kostimi hrvatskih predstavnika Baby Lasagne i tima u Malmou pravi su spoj pankerskih, heavy metal i klasičnih, tradicionalnih elemenata, a autorica Valentina Pliško pritom se poigrala prepoznatljivim hrvatskim kodovima.

"Dok sam radila na dizajnu kostima bili su mi važni detalji koji možda na prvi pogled nisu očiti poput šahovnice od ziherica. S obzirom da Baby Lasagna predstavlja Hrvatsku pred cijelom Evropom razmišljala sam o tome kako da na najbolji način kroz kostime pokažemo našu tradiciju", navela je Valentina.

Sinoćnji nastup u Malmou bio je moćan i radi kostima koji plijene pažnju. Ali taj hibrid pankerskog i etno stila idealan je način kako svijetu na moderan način predstaviti nacionalni identitet. Za metal efekte tu su se odlično uklopili lanci, još jedan kontrast tradicionalnom, inače zatvorenom stilu koji je podnosi promjene.

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu   

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu  

Tradicija se brine da očuvamo identitet, no moderan, scenski izričaj itekako podnosi, pa gotovo i zahtjeva razne modne igre koje donose ovakav upečatljiv rezultat, piše Diva.hr.

"Prsluk kakav Baby nosi često je prisutan u hrvatskoj narodnoj nošnji, a bijela košulja širokih rukava i njegove krojevi su koji su direktno preuzeti iz narodne nošnje koju je nosio na spotu", objasnila je Valentina.

Boje na Markovom kostimu su prepoznatljve crvena i bijela, a također su inspirirane bojama iz nošnji.

"Kostimi članova benda i plesača su također inspirirani folklorom pa se i tu pojavljuju elementi poput prsluka, bijelih hlača, marame na glavi, čentrina i zlatoveza. Kako bi ipak dobili 'metal' ugođaj, koji nismo htjeli izgubiti, dodali smo ziherice, lance i kožu", zaključila je Valentina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije