Glumica serije "Seks i grad" planira postati guvernerka New Yorka

Radiosarajevo.ba
Glumica serije "Seks i grad" planira postati guvernerka New Yorka
The New York Times / Cynthia Nixon
Zvijezda serije “Seks i grad” i guverner na odlasku Andrew Cuomo učestvovali su u prvoj izravnoj debati od 2006.

Oboje vode snažnu kampanju uoči izbora u novembru, na polovici mandata predsjednika Donalda Trumpa, kada će se birati novi sastav Zastupničkog doma i Senata te brojni dužnosnici na saveznoj i lokalnoj razini.

Cynthia Nixon  je pokušala ocrniti Cuoma kao karijernog političara i insajdera u establišmentu, dok je njen suparnik u pravi plan stavio nedostatak iskustva glumice u politici te je optužio da podcjenjuje izazove vođenja države.

"Moja suparnica živi u svijetu fikcije, ja živim u svijetu činjenica", kazao je Cuomo.

Nixon je u debati naglašavala svoju aktivističku angažiranost na pitanju jednakosti braka u državi New York i dodala da “iskustvo ne znači ništa ukoliko zapravo niste dobri u upravljanju”.

Ta 52-godišnja glumica je kao svoje prioritete navela poboljšanje zdravstvene skrbi, zaustavljanje masovnog slanja ljudi u zatvore i unaprjeđenje mreže podzemne željeznice u gradu New Yorku.

U anketama, 60-godišnji Cuomo, koji se takmiči za treći mandat kao guverner, kod birača uživa golemu prednost u odnosu na Nixon koja je početnica u politici. Cuomo dolazi iz demokratske obitelji. Njegov otac je također bio guverner New Yorka.

Tokom debate je kazao da se neće kandidirati za predsjednika 2020. ukoliko ponovo bude izabran za guvernera New Yorka.

Izbori za demokratskog kandidata održat će se 13. septembra, a za guvernera New Yorka 6. novembra, piše The New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije