Enis Bešlagić proglašen 'osobom godine'

Radiosarajevo.ba
Enis Bešlagić proglašen 'osobom godine'

Popularni 'Šemso' dobio je priznanje koje se zaslužnim pojedincima dodjeljuje u sklopu tradicionalne manifestacije 'Večernjakov pečat' koja je u ponedjeljak održana u Gradu na Neretvi. 

Mostar je ugostio predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, koja je otvorila ovu manifestaciju. Podsjetimo, Večernjakov pečat je finansiran dobrim dijelom iz budžeta Federacije BiH, putem granta Ministarstva kulture F BiH kao 'manifestacija kulture međunarodnog značaja'. 

U govoru na početku svečanosti hrvatska predsjednica dala je potporu građanima BiH te istaknula da će Hrvatska biti potpora na putu BiH prema Europskoj uniji. 

Osim predsjednice, iz susjedne Hrvatske na manifestaciju je došao i predsjednik Sabora ove države Željko Reiner. On je proglasio 'osobu godine ' - glumca Enisa Bešlagića

"Ovo je jedan put koji vodim 10-12 godina od kada sam završio Akademiju i odlučio da ne želim biti kantonalni glumac", rekao je Bešlagić i dodao da u svijetu pokušava objašnjavati da "ima Bosne i Hercegovine gdje ima krasnih ljudi". 

"Svi vi političari, kako u BiH tako i u regiji, morate znati da imate najveći teret na svojim leđima - da naša djeca čekaju hoće li biti ubijena ili će živjeti dalje i studirati u BiH i Europskoj uniji. To sve ovisi i vama, stoga ne tražite krivca u drugom i trećem, jer ako se vi ne možete dogovoriti među vama, ima možda ljudi koji se mogu dogovoriti", poručio je Bešlagić.  

Nagradu je dobio jer je bio jedan od volontera koji su danima radili na pripremi sarajevskog stadiona Koševo za misno slavlje koje je predvodio papa Franjo za vrijeme prošlogodišnjeg posjeta Bosni i Hercegovini.

"Ja sam preuzeo ovaj vid odgovornosti u smislu volontiranja pri dočeku Pape Franje jer sam to smatrao odgovornim zato što nisam želio da i treći svjetski rat krene iz Sarajeva", našalio se poznati glumac, ali ozbiljno pozvao sve domaće političare u BiH da „rata više nikad ne bude“.

"Narod mora znati da se vi družite jer od vaših odnosa zavise njihovi privatni odnosi! Kako se vi družite večeras ovdje, od toga ovisi moj odnos u budućnosti u Mostaru, Banjoj Luci. Ja vas molim da mali Marko koji je Hrvat, preziva se Bošnjak i pjeva u Srbiji, nikad ne bude napadnut u BiH od nas samih koji sjedimo ovdje, jer vi o tome odlučujete“.

 Osvrčući se na proteklih dvadesetak godina BiH, Bešlagić je ustvrdio kako bi bilo bolje da su političari samo odlazili na posao i vraćali se obiteljima.

"Jer da nisu ništa pričali mislim da bi narod sam već davno bio u Europskoj uniji", mišljenja je Bešlagić, prenosi Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije