Enis Bešlagić održao predavanje u Frankfurtu: Narod u BiH je 25 godina gladan

Radiosarajevo.ba
Enis Bešlagić održao predavanje u Frankfurtu: Narod u BiH je 25 godina gladan
/ FOTO: Radiosarajevo.ba
Nakon što je u petak objavio da pravi kraću pauzu od glume i otvara privatni biznis proizvodnje čokolada, poznati bh. glumac Enis Bešlagić posjetio je Frankfurt, gdje je održao predavanje u Bošnjačkom kulturnom centru.

Nakon druženja s bh. državljanima koji žive u Frankfurtu, iskrenim i otvorenim govorom oduševio je prepun BKC Frankfurt, govoreći o svom životu u Njemačkoj, radu u BiH i drugim životnim temama.

"Kad sam 1992. godine došao u Minhen, tada sam bio samo Enis Bešlagić, niko i ništa s imenom i prezimenom. Ali sam počeo tada da sazrijevam, shvatio sam kojoj vjeri i naciji pripadam, ali i da trebam poštovati sve, od biljke do ljudi. Rat nas je podijelio na ove i one, učinio da odem u Njemačku, ali ja tamo nisam imao nafaku i samo sam želio da se vratim u BiH", kazao je Bešlagić.

Objasnio je i kako je kao 16-godišnjak radio na groblju u Minhenu, a paralelno skupljao i humanitarnu pomoć za svoj rodni grad. Blizina smrti mu je pomogla da shvati kako je važno ispravno živjeti.

"U Islamu jedna od najljepših stvari se zove nafaka, a svako je od nas ima. Često gledamo u dijasporu da nam pomognu, a kad dođu u BiH na odmor, onda nam smetaju njihovi automobili, ponašanje, a oni se onda nalaze između dvije strane, rastrgani između Europe i BiH. Tako da mi trebamo puno raditi na sebi. Ljubav i emociju ne smijemo da izgubimo", kaže Bešlagić.

On se osvrnuo i na nove generacije koje su rođene u Njemačkoj, pa je rekao kako će biti u budućnosti džemata sve manje i manje, pa sadašnja generacija treba da istraje na tome da im prenesu svu tu ljubav, sjećanje, da i te nove generacije istraju na tom očuvanju.

"Sigurnost je najbitnija tačka života u BiH. Kupite stan, pa postavite masu kamera, nekakvih gelendera, često se pitamo od koga mi to čuvamo našu djecu ? Čuvamo ih od nas samih, ne dolazi nema neko, recimo iz Holandije. Ja sam siguran da vi ovdje u dijaspori nekako više živite BiH od nas samih koji živimo u njoj. Vi, konkretno u Njemačkoj, imate idealan sistem života počevši od svih sfera, a kakav bismo mi željeli da imao u BiH. Mi to možemo samo da sanjamo, kao i to da Srbi, Hrvati i Bošnjaci rade kao vi u Njemačkoj", kaže poznati glumac.

U svom obraćanju slavni glumac se osvrnuo i na funkcionalnost države u kojoj živi, te je još jednom osudio pojedine političare koji ne čine dobro za napredak društva.

"Dvadeset i pet godina je narod gladan, nema prespektive, a ko je doveo do takvog stanja, današnja vlast. Nema sistema, nema funkcionalnosti države. Ali kad prođeš kroz žuto, onda sve funkcioniše i uzmu ti vozačku na mjesec dana. Znam da smo dovedeni u čorsokak, ali mi naše međuljudske odnose ne smijemo kvariti. Politika i ideologija za mene ne postoje. Ja ne želim da ispravljam ničije „krive drine“, za to nisam plaćen", kaže Bešlagić.

Na kraju, poručio je bh. zajednici u Frankfurtu da moraju da se drže zajedno, da budu dio života BiH, te je i nagrađen priznanjem tako što je proglašen počasnim članom Bosanskog kulturnog centra Frankfurt.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije