Emotivni trenuci: Kralj Charles održao prvi govor nakon dijagnoze karcinoma, Camilla zaplakala

0
Radiosarajevo.ba
Emotivni trenuci: Kralj Charles održao prvi govor nakon dijagnoze karcinoma, Camilla zaplakala
Foto: AA / Kralj Charles i Kraljica Camilla

Interes za kraljevskom porodicom nikada ne prestaje. Tek što se stišala bura oko princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle, britanska javnost s velikim interesom prati Kralja Charlesa i Kate Middleton koji boluju od raka i iznimno se rijetko pojavljuju u javnosti. 

Jedna od takvih posebnih godišnjica zbog koje se kralj Charles obratio naciji je godišnjica Dana D, velikog savezničkog iskrcavanja iz Normandije s kojim je krenuo konačni kraj Hitlerovog carstva.

Kako prenose britanski mediji, kralj je pozvao Britance da ne zaborave žrtve onih koji su sudjelovali i poginuli tokom zahtjevne operacije. Uz njega su na manifestaciji sudjelovali brojni političari i ratni veterani, a prisustvovao je i princ William, a Harryja nije bilo. 

Počeo 8. Telemach košarkaški kamp na Bjelašnici: Treninzi, zabava i druženje za 130 mališana

Počeo 8. Telemach košarkaški kamp na Bjelašnici: Treninzi, zabava i druženje za 130 mališana

"Priče o hrabrosti, otpornosti i solidarnosti koje smo čuli danas i kroz naše živote ne mogu nas ne dirnuti, inspirirati i podsjetiti nas što sve dugujemo toj velikoj ratnoj generaciji", rekao je kralj Charles. 

Njegov sin Princ William je tokom svog govora pročitao zapis iz dnevnika kapetana Alastaira Bannermana, jednog od vojnika koji su sudjelovali u operaciji. Naciji se obratio i vjerovatno britanski premijer na odlasku Rishi Sunak, čitajući govor Bernarda Lawa Montgomeryja svojim vojnicima netom prije iskrcavanja.

Govor je probudio i emocije. Naprimjer, svog iskustva prisjetio se i bivši pripadnik Kraljevske mornarice, Eric Bateman, koji je tom prilikom odao počast svojim palim suborcima. "Toliko muškaraca i žena nikad se nije vratilo", opisao je.

Kralj Charles i kraljica Camilla pustili su suzu na govor feldmaršala. Monarh je, prema navodima, inzistirao na dolasku na godišnjicu uprkos liječenju od raka, koje i dalje traje, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije