Emir Kusturica za ruske medije: U Cannesu me kažnjavaju zbog podrške Putinu

Radiosarajevo.ba
Emir Kusturica za ruske medije: U Cannesu me kažnjavaju zbog podrške Putinu

Srbijanski režiser Emir Kusturica objasnio je zašto njegov novi film Na mliječnom putu nije uključen u program filmskog festivala u Cannesu.

U intervjuu za ruske Национальной службе новостей rekao je da razlog leži u njegovim simpatijama za predsjednika Rusije Vladimira Putina. 

"Film im je dostavljen, ali ga nisu ni pogledali. To je kazna zbog mog prijateljskog stava prema ruskom predsjedniku. Umjesto protesta zbog nekorektnog odnosa, poslao sam im rusku himnu", rekao je Kusturica.

Kusturica je priznao da je prijava filma došla dan nakon posljednjeg roka, ali napominje da je organizatorima objasnio razloge kašnjenja. Naljutilo ga je to što su u program uvršteni i filmovi koji su prijavljeni i nakon njegovog. 

"U posljednjih nekoliko godina u rad filmskog festivala u Cannesu sve više se miješa politika. Ni Monici Bellucci, glavnoj glumici u filmu Na mliječnom putu nije jasno zašto su nas izostavili", kaže Kusturica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije