Drama s Tarikom Filipovićem dobila epilog: 'Neugodno se iznenadio kada smo ga informirali'

0
Radiosarajevo.ba
Drama s Tarikom Filipovićem dobila epilog: 'Neugodno se iznenadio kada smo ga informirali'
Foto: Instagram / Tarik Filipović objavio slike sa odmora

Voditelj Tarik Filipović (51) i njegova supruga Lejla 16. godišnjicu braka proslavili su putovanjem u Dubai, a tamo su posjetili zoološki vrt u kojem posjetitelji mogu dirati divlje životinje, a i fotografirati se s njima.

Njegova objava izazvala je reakciju udruženja Prijatelja životinja

Poručili su da u inozemnim turističkim destinacijama valja s oprezom promatrati i ne prihvatati se ponuda koje uključuju divlje životinje jer redovito je riječ o zarađivanju i patnji životinja.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sada su se ponovno oglasili pripoćenjem. "Nakon što smo dobronamjerno pisali gospodinu Tariku Filipoviću vezano za njegove javne objave fotografija na kojima u Dubaiju pozira s gepardom i upozorili na patnju divljih životinja koje se iskorištavaju na egzotičnim turističkim destinacijama, raduje nas što nam se Tarik ubrzo javio kako bi pojasnio kontekst nastanka fotografija", kazali su. 

Tvrde da je Tarik naveo je da je iskreni prijatelj životinja i pojasnio je da je gepard s fotografija vlasništvo čovjeka koji ne dovodi u svoju kuću turiste niti naplaćuje fotografiranje, već je do njega došao preko zajedničke poznanice.

Lejla i Tarik Filipović obilježili 16. godišnjicu braka u Dubaiju

Lejla i Tarik Filipović obilježili 16. godišnjicu braka u Dubaiju

Rekao je da je gepard vrlo mlad te je pio mlijeko iz bočice, lizao svima prste i igrao se, što mu je djelovalo simpatično i bio je sretan što može izbliza vidjeti tako prekrasnu životinju. 

"Ali u razgovoru s nama neugodno se iznenadio kada je saznao da se geparde u prirodi danas može sresti gotovo isključivo u Africi, dok su u Aziji na rubu izumiranja. Informirali smo ga da je zabrinjavajuće što se u Južnoafričkoj Republici gepardi uzgajaju na zahtjev, pri čemu ih oduzimaju jako rano od majki kako bi ih dresirali da budu kućni ljubimci, za zoološke vrtove, fotografiranje s turistima ili za lov u ograđenom prostoru radi lovačkih trofeja, zbog čega ih moraju hraniti mlijekom iz bočice umjesto da sisaju mlijeko svojih majki", kažu iz udruženja.

Dodaju i kako stručnjaci za divlje životinje upozoravaju da je uzgoj u zatočeništvu samo 'zavjesa' za zloglasnu ilegalnu trgovinu životinjama.

"Gepardi u zatočeništvu jako su osjetljivi na stres i često pokazuju abnormalno ponašanje jer su im uskraćeni instinkti za lov, a i učestalo su bolesni zbog kroničnog stresa i neprirodne prehrane, što može uzrokovati i depresiju. Mladunčad geparda uzgaja se i u svrhu maženja kako bi mogli dražesno pozirati turistima na fotografijama, a za to se često iskorištavaju i po šest sati dnevno. Sve to događa se isključivo radi profita", tvrde.

Otkrili su i kako je Tarik reagirao na navedene informacije: "Oštro je osudio takvu praksu i ponovio da nikada ne bi podržao okrutno i štetno postupanje prema životinjama. Ispričao nam je da je mnogo naučio na ovom primjeru jer je već ranije prestao ići s porodicom u zoološke vrtove i iznimno mu je tužno gledati zatočene životinje. Istaknuo je da mu je namjera uvijek potaknuti svoje prijatelje i pratitelje na pozitivne životne vrijednosti, u što ubraja i ljubav prema životinjama."

"Drago nam je da Tarik, nakon što je 2022. godine. pozvao na udomljavanje napuštenih životinja i apelirao na njihove skrbnike da ih kastriraju i ne napuštaju, nastavlja biti glas za zaštitu životinja", zaključili su, piše Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije