Brook Shields je imala 10 godina kada je gola osvanula na naslovnici

Radiosarajevo.ba
Brook Shields je imala 10 godina kada je gola osvanula na naslovnici
Wikipedia / Brooke Shields

Premda je već debelo zagazila u pedesete, američka glumica Brooke Shields nedavno se vratila modelingu, s kojim je i počela karijeru, u kampanji Calvina Kleina. Za tu je modnu kuću prvu kampanju snimila 1980. kad je imala samo 15 godina, a pozirala je u pripijenim trapericama.

Njena prva filmska uloga bila je ujedno i najkontroverznija. Sa 11 godina je glumila 12-godišnju prostitutku u filmu Pretty Baby, a nakon toga je postala najmlađa zvijezda na naslovnici američkog Voguea. S vremenom je izgradila zavidnu karijeru i danas, kaže, ni zbog čega ne žali, no počeci joj nisu bili laki, kao ni djetinjstvo.

U svijet modelinga, a imala je samo 10 godina, gurnula je majka Teri Shields. Ona joj je dugo vremena bila i menadžerica, ali svojoj je kćeri priuštila angažmane kakvi bi se danas definitivno smatrali zlostavljanjem djeteta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Brooke Shields (@brookeshields) on

Naime, Brooke je kao desetogodišnjoj djevojčici majka dogovorila snimanje s kontroverznim fotografom Garryjem Grossom. To nije bilo nimalo benigno dječje snimanje jer su Brooke fotografirali potpuno golu u kadi, nauljenu, s teškom šminkom i ogrlicom oko vrata. Fotografije su izašle u Playboyevom časopisu Sugar And Spice, a danas se bez problema mogu pronaći na internetu. Danas se fotografija smatra jednim od očitijih primjera iskorištavanja djece.

Fotograf Garry Gross plaćen je tad 450 dolara za snimanje, no kako je Shields odrasla i shvatila da je nitko nije tražio dopuštenje da njezine slike postanu javne, kontroverza je utjecala na Grossovu karijeru koji se prekvalificirao i postao trener pasa. 1981. godine Brooke je sudskim putem pokušala spriječiti korištenje fotografija, no sud je istaknuo da prema ugovoru nema pravo na to te da fotografije ne krše zakone o dječjoj fotografiji, što se također smatralo vrlo kontroverznom odlukom, piše Jutarnji list.

Glumica često ističe kako zbog fotografija i dan danas ima traume, a za sve, naravno, krivi majku. Teri se godinama borila s teškim alkoholizmom od čijih je posljedica i umrla 2012.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Brooke Shields (@brookeshields) on

Shields je svojedobno priznala da se kao mlada jako dugo borila prihvatiti svoje tijelo jer majka, naime, nije štedjela na kritici. Pijana je često vrijeđala Brook da ima debelu stražnjicu, no danas Brooke o tome svemu može pričati s pristojne distance. Spornu fotografiju možete vidjeti na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije