Benicio del Toro: Ja sam sebi najveća kritika

Radiosarajevo.ba
Benicio del Toro: Ja sam sebi najveća kritika

Benicio Del Toro, jedan od najboljih hollywoodskih glumaca današnjice, danas je, u okviru filmskog festivala, na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu održao predavanje o svojoj karijeri glumca, kojem je prisustvovala i novinarka Fene.

Del Toro je danas mladim autorima kazao da kada bira film onda mu je važna priča filma, ali i tim s kojim će raditi, jer je ocijenio povjerenje među glumcima neizmjerno važnom stavkom za uspješan film.

Istaknuo je da mu je također važno kada drugi glumac poput Tima Robbinsa, s kojim je glumio u filmu Savršen dan, kaže da je nešto uradio dobro.

"Morate raditi zajedno da biste nešto postigli. Zato blisko sarađujem i s režiserom filma u kojem glumim kako bismo razmijenili ideje o liku kojeg glumim, ali i sa cjelokupnom drugom ekipom filma, kao što su kostimografi", potcrtao je Del Toro.

Poručio je mladim filmskim autorima da ukoliko žele praviti filmove, da moraju gledati filmove, a glumcima da se pripremaju za snimanja, naglasivši da nije lako zanemariti stalno prisustvo kamere na snimanju.

Također, dodao je, da je važno biti fleksibilan ukoliko glumac želi raditi s različitim režiserima, ali je za njega najvažnije da ga režiser ohrabruje u njegovoj izvedbi, jer,  kaže, da je on sebi najveća kritika.

Na pitanje da li moraš biti perfekcionist da bi bio dobar glumac, Del Toro je kazao da se mora težiti perfekcionizmu, ali i uvijek znati da ne možete biti savršeni.

Govoreći o filmovima koje je snimao tokom svoje karijere, kazao je da mu je ipak bilo najzahtjevnije pripremiti se za ulogu Che Guevare jer je prvo bilo teško doći na Kubu, a onda su tamo nailazili na pitanja zašto Hollywood radi film o Che Guevari, ali su se kasnije stanovnici Kube otvorili i ekipi filma dali sve potrebne informacije.

Del Toro je rođen u San Juanu, Portoriko. Pohađao je rimokatoličku školu u Miramaru u San Juanu. S 13 godina preselio se u Pennsylvaniju, gdje se upisao na Mercesburg Academy.

Nakon mature upisao je ekonomiju na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu. Uspjeh na izbornom predmetu, drami, ohrabrio ga je da odustane od studija i uči sa učiteljima glume Stellom Adler i Arthurom Mendozom u Los Angelesu, kao i u glumačkoj školi u New Yorku.

Del Toro je krajem osamdesetih pojavljivao u manjim ulogama na televiziji, igrajući uglavnom negativce u serijama kao što su Poroci Miamija i NBC-jeva miniserija, Drug Wars: The Camarena Story. Nastupio je u manjoj cameo ulozi u Madonninom spotu iz 1987. La Isla Bonita, a danas je za taj nastup kazao da se od nečega mora početi.

Karijera mu je dobila zamah ulogom u filmu Privedite osumnjičene iz 1995., gdje je glumio mumljajućeg i duhovitog Freda Fenstera. Glumio je ulogu Gasparea u Pogrebu. (1996.) Abela Ferrare. U visokobudžetnom trileru Obožavatelj je nastupio s Robertom De Nirom.

U filmu Traffic Stevena Soderbergha Del Toro, koji je većinu rečenica govorio na španskom, ponudio je takvu izvedbu koja je dominirala filmom i donijela mu prvi Oscar za najboljeg sporednog glumca. Njegova uloga odnijela je sve veće nagrade kritike 2001., kao i Zlatni globus i Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca.

Godine 2003. se pojavio u dva filma "Lovina" u kojem je igrao s Tommy Lee Jonesom i drami "21 gram" u kojoj je igrao sa Seanom Pennom i Naomi Watts. Za tu ulogu je ponovno nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Del Toro je 2001. postao četvrti dobitnik Oscara za ulogu lika koji većinom govori na stranom jeziku. Sophia Loren, Robert De Niro i Roberto Benigni su ostalih troje. Osim toga, Del Toro je i treći portorikanski glumac koji je osvojio Oscara, pored Josea Ferrera i Rite Moreno.

Dodjela na kojoj je osvojio nagradu bila je prva u kojoj su dva glumca rođena u Portoriku bila nominirana u istoj kategoriji (drugi je bio Joaquin Phoenix za ulogu u Gladijatoru).

Ovom sjajnom glumcu jučer je uoči prikazivanja njegovog filma Savršen dan uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos razvoju filmske industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije