Bella Hadid šutila zbog prijetnji smrću: "Srce mi krvari od bola i traume koju gledam"

2
Radiosarajevo.ba
Bella Hadid šutila zbog prijetnji smrću: "Srce mi krvari od bola i traume koju gledam"
Foto: Facebook / Bella Hadid

Jedna od najljepših modela na svijetu, Bella Hadid konačno se oglasila povodom sukoba Izraela i Hamasa izvinjavajući se jer je šutila.

Američka manekenka palestinskog porijekla, veoma je poznata po svom aktivizmu vezano za prava Palestinaca, a mnoge je iznenadilo jer se od sukoba Izraela i Hamasa nije oglašavala.

Na svom Insatagram profilu, Hadid je objasnila da se ona i njena porodica nisu osjećali ni malo sigurno. Kazala je kako se bori da pronađe "idealne" riječi kako bi odgovorila na "duboko zamršene i užasne" događaje u protekle dvije sedmice.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Pored "stotina prijetnji smrću dnevno", Hadid je napisala da "strah nije opcija" i dodala: "Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu".

"Srce mi krvari od bola i traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porijekla", nastavila je, "Vidjevši posljedice vazdušnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom". Dodala je i da je "tugovala" za izraelskim porodicama koje su pretrpjele gubitak i bol nakon napada Hamasa 7. oktobra: Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje", napisala je.

Bella Hadid odbrusila izraelskom ministru: "Nijedan život ne bi smio biti vrijedniji od drugog"

Bella Hadid odbrusila izraelskom ministru: "Nijedan život ne bi smio biti vrijedniji od drugog"

Također, naglasila je važnost razumijevanja "teškoće onoga šta znači biti Palestinac, u svijetu koji ih vidi samo kao teroriste koji se opiru miru". Zan ju su te ideje "kategorički netačne".

Bellin otac je Palestinac, rođen u Nazaretu 1948. godine, u godini kada je raseljeno 750.000 Palestinaca. Rekla je da je porodica njenog oca "protjerana" iz Palestine i prisiljena da postanu izbjeglice.

"Svi moramo stati zajedno u odbrani čovječnosti i suosjećanja – i zahtijevati da naši lideri učine isto. Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu".

Hadid nije krila emocije: "Moja porodica godinama je svjedočila nasilju nad palestinskim narodom - prije svega, brutalnih invazija doseljenika koje su dovele do uništenja čitavih zajednica, hladnokrvnih ubistava i prisilnog uklanjanja porodica iz njihovih domova. Praksa naseljavanja na palestinskoj zemlji traje i danas. Bol od toga je nezamisliv", napisala je u svojoj Instagram objavi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije