Njegova smrt šokirala svijet: Preminuo je na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Njegova smrt šokirala svijet: Preminuo je na današnji dan
Getty / Freddie Mercury
Legendarni pjevač grupe Queen Freddie Mercury preminuo je 24. novembra 1991. godine od bronhitisa koji je bio posljedica AIDS-a.

Freddie je bio specifičan zbog svog raskošnog glasa, neobičnog imidža i energije na sceni.

Kao tekstopisac, komponirao je mnogo hitova za grupu Queen, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to love, We are the champions i Crazy little thing called love. Mercury je imao i solo karijeru, a povremeno je gostovao za klavirom ili kao vokal drugim izvođačima.

Britanski mediji su u oktobru 1986. godine prenijeli vijest da je Freddie obolio od AIDS-a.

Vodio je bitku sa ovom smrtonosnom bolešću punih pet godina, a u večernjim satima 24. novembra 1991. godine, preminuo je u 45. godini života.

Uzrok smrti bila je upala pluća rezultirana virusom AIDS-a.

Nekoliko dana prije smrti, Freddie je svoju posljednju želju otkrio svojoj bivšoj djevojci Mary Austin, ženi za koju je rekao da je "ljubav njegovog života".

Molio je da pokupi njegov pepeo poslije kremacije i da ga stavi na tajnu lokaciju koju nikad niko neće otkriti. Više od dvije decenije Mary se pridržavala obećanja koje mu je dala - šta se desilo s pepelom nije rekla ni njegovom ljubavniku Jimu Hatonu, čak ni njegovim roditeljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije