Tuzla će uskoro dobiti najveći trg u BiH

Radiosarajevo.ba
Tuzla će uskoro dobiti najveći trg u BiH
Foto: Ekapija / Budući izgled Trga slobode u Tuzli

Uređenjem, proširenjem i rekonstrukcijom Trga slobode, Tuzla će sljedećih dana dobiti najveći trg u BiH, najavili su iz ove lokalne zajednice.

Proširenjem trga s 5.000 na 7.000 kvadratnih metara ukupne površine, dobijen je prostor za formiranje manifestacijskog platoa i amfiteatralnih kružnih sjedišta, postavljena je LED rasvjeta te je izgrađeno stepenište koje novi dio povezuje s postojećim.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, tvrdi da Tuzla dobija najljepši i najveći trg u državi, koji nosi ime Trg slobode i predstavlja istinsko mjesto jednakosti svih.

"Trgovi su mjesta jednakosti. Tu ne morate biti nikava faca, zvanica. Treba samo da dođete i poštujete pravila. Da se ne dira javno vlasništvo. Trg je prepun ljudi i carstvo beba. Nema blizu auta i mališani slobodno trče dok roditelji sjede i nadziru ih", rekao je Imamović.

Tuzlanski gradonačelnik ističe da se ovaj grad drži korijena bosanske državnosti i antifašizma. Tako je izgrađen spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku te su rekonstruisani Plato narodnih heroja i bista Josipa Broza Tita na Slanoj Banji. Na toj lokaciji uređene su pješačke zone, stepeništa, šetalište Aleja slobode, zamijenjeni su parter i kamene obloge.

Urađene su pristupne stepenice prema Kući plamena mira te je obnovljena hortikultura, uređena javna rasvjeta i postavljene klupe. Plato narodnih heroja dobio je novi parter. Oba projekta koštala su više od pola miliona maraka, a građani Tuzle kazali su da su veoma zadovoljni što je rekonstruirana Slana Banja i proširen trg.

Međutim, građani imaju velike primjedbe na oronule fasade starih zgrada u samom centru grada, koje se često obrušavaju i predstavljaju opasnost za prolaznike. Osim toga, negoduju i što grad ne ulaže ravnomjerno u ostale dijelove Tuzle, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije