Bravo! / Historijski uspjeh mladih Zeničana: Studenti Pravnog fakulteta treći u svijetu

18. 04. 2019. u 15:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2552

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici postigli su historijski uspjeh na 26. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot takmičenju (Međunarodno takmičenje iz trgovačke arbitraže) koje se održava u Beču, piše Zenicablog.

Oni su: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri Zlatan Meškić, Ivana Grubešić i Arnela Maglić.

Naime, mladi Zeničani su na svom putu u polufinale bili bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Mainzu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta New South Wales. 

"Naš tim se vrijedno pripremao proteklih mjeseci kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno radeći cjelodnevno i vikendima, te je rezultat toga i ostvareni historijski plasman jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine. Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno sa Univerziitetom Lomonosov iz Moskve. U polufinalu su se takmičili sa Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji", rekli su za Zenicablog.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem. 

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog sviijeta, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA