Znate li zašto većina Disneyjevih junakinja nema majku?

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto većina Disneyjevih junakinja nema majku?
Jeste li primijetili da u većini Disneyjevih filmova glavni likovi ili izgube roditelje ili se roditelji, naročito majke, jednostavno ne spominju? Dugogodišnji Disneyjev producent Don Hahn otkrio je zbog čega je tako.

Svako ko je gledao Disneyjev crtić Mala sirena sigurno se sjeća da Arielinog njenog oca, kralja Tritona, ali šta je s njenom majkom? Arielina majka, kraljica Athena pojavljuje se tek u nastavku crtića u kojem je prikazano djetinjstvo Male sirene i u kojem doznajemo da je Athena poginula dok je Ariel bila djevojčica.
Takva sudbina zadesila je mnoge majke Disneyjevih junakinja, a u nekim pričama ne spominje se niti jedan roditelj ili se roditelji, naročito majke, pojavljuju vrlo kratko.

Dugogodišnji Disneyjev producent Don Hahn objasnio je što je tome razlog. Postoje dvije teorije od kojih jedna ima veze s praktičnošću, a druga s tužnom pričom iz prošlosti Walta Disneyja.

Disneyjevi filmovi traju 80 ili 90 minuta i govore o odrastanju. Govore o onom danu u tvom životu kada moraš prihvatiti odgovornost. Najjednostavnije rečeno, postići da likovi odrastu ide puno brže ako izostavite roditelje. Bambijeva majka je ubijena i on mora odrasti. Belle iz Ljepotice i zvijeri ima samo oca, ali on se izgubi pa Belle mora preuzeti njegovu ulogu. Na taj način priča se ubrzava, ispričao je Hahn u intervjuu za Glamour.

No, druga teorija kaže da iza nepostojanja likova majki stoji razlog koji ima veze s čovjekom iza magije – samim Waltom Disneyjem.

Naime, ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća Disney je svojim roditeljima kupio kuću. Ubrzo nakon useljeljenja Waltova majka je preminula od gušenja ugljičnim monoksidom koji je procurio iz neispravne peći. Disney nikada nije govorio o tome jer se osjećao odgovornim za tu tragediju. Don Hahn vjeruje da je Walta progonila majčina smrt i da je zbog toga izbjegavao likove majki u svojim filmovima.

Walt Disney želio je ostvariti svoj dječački san i roditeljima kupiti kuću, a sve je završilo tragedijom. Nakon što je u pet godina snimio Fantaziju, Dumba, Pinokija, Bambija i Snjeguljicu, kupio je kuću majci i ocu, oni su se preselili u Oregon i njegova mama je umrla. To ga je shrvalo, kao što bi svakoga, otkrio je Don Hahn, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije