Znate li kako je nekad izgledao poznati sarajevski hotel?

Radiosarajevo.ba
Znate li kako je nekad izgledao poznati sarajevski hotel?
Današnji sarajevski hotel Central nalazi se na lokaciji nekadašnje Ajas-pašine džamije.

Ajas-pašina džamija je izgorjela kada je Eugen Savojski spalio Sarajevo 1697. godine. Ubrzo je obnovljena, međutim ponovno je stradala u požaru koji je izbio u Latinluku 1879. godine. Nakon toga nije obnavljana već je vakuf odlučio da o svom trošku na tom mjestu sagradi hotel 1889. godine sagrađen je Ajas-pašin dvor - kasnije hotel Central, drugi moderni hotel u Sarajevu (prvi je bio hotel Evropa), koji je u početku izdan u zakup gostioničaru Kunertu.

Građenje je izvedeno po projektu arhitekte Josipa Vancaša, a o trošku gradskog vakufa. Kako je ova zgrada bila na jednoj od najljepših lokacija u centru grada, vakufska komisija je zaključila da cijelu zgradu da u najam pod uslovom da u prizemlju bude kafana i proglašen je objektom od kulturno-historijskog značaja. Kafana je otvorena 22. novembra 1889. godine.

Hotel Central je uništen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), obnovljen je zahvaljujući ulaganjima irske firme "Templeville Developments Ltd.". Spomenuta firma je u suglasnosti s bivšim vlasnikom, Vakufskom direkcijom, imala zgradu hotela u zakup 30 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije