Zbog ovog filma jedan je dječak spasio život mlađem bratu i postao pravi heroj

Radiosarajevo.ba
Zbog ovog filma jedan je dječak spasio život mlađem bratu i postao pravi heroj
Foto: Profimedia / Scena iz filma "San Andreas"

U američkom filmu katastrofe San Andreas iz 2015. godine, Dwayne Johnson, u glavnoj ulozi spasitelja svijeta, glumi pilota helikoptera i spasitelja koji doživi stravičan potres usred kojeg s bivšom suprugom pokušava spasiti njihovu kćer jedinicu.

Film je inače dobio naziv po stvarnoj tektonskoj liniji koja prolazi kroz veći dio Kalifornije, a seizmolozi već nekoliko godina predviđaju prijetnju snažnog potresa koji bi on mogao izazvati. Napete scene prepune su akrobacija koje su glumci sami snimili jer je redatelj filma Brad Peyton želio da publika vidi njihova lica, s čime su se oni složili.

Vjerodostojnost scenarija provjerio je profesor Thomas Jordan iz Centra za potrese u Južnoj Kaliforniji.

"Dao sam im besplatne savjete od kojih su neke poslušali, ali većinu njih nisu. Potres magnitude 9 možda je preveliki za San Andreas i ne može proizvesti veliki tsunami", otkrio je Jordan.

Osim Dwayne Johnsona, glavne uloge uloge u filmu pripale su Alexandri Daddario koja je igrala njegovu kćer Blake, i Carli Gugino koja se našla u ulozi bivše supruge.

A u pozadini ovog filma stoji jedna od najljepših mogućih priča koja se odvijala u Michiganu.

Naime, dječak imena Jacob O’Connor primijetio je cipelu svog mlađeg brata kako pluta na površini bazena pokraj njihovog doma, a onda je ugledao i njega. Bilo je to svega nekoliko dana nakon što je 10-godišnji Jacob pogledao San Andreas i zapamtio scenu u kojoj Dwayne spašava svoju kćer od utapanja.

"Film mi se odjednom pojavio u glavi i počeo sam razmišljati o toj sceni. Izvukao sam brata i počeo raditi kompresije", izjavio je dječak za Washington Post koji je prenio ovu lijepu priču, a na svom ju je Twitteru svojevremeno podijelio i sam Dwayne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije