Veličanstvena Amira Medunjanin nastupala u Jerusalemu i Ammanu: Sevdah za mir u Svetoj zemlji

1
Radiosarajevo.ba
Veličanstvena Amira Medunjanin nastupala u Jerusalemu i Ammanu: Sevdah za mir u Svetoj zemlji
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Koncert Amire Medunjanin

Koncertima "Noć sevdaha" Amire Medunjanin, uz pratnju harmonikaša Antonia Vrbičkog, u organizaciji Ambasade BiH u Ammanu otvoreni su 1. "Dani kulture Bosne i Hercegovine" u Jerusalemu i Jordanu.

Najprije je 20. maja ove godine održan Amirin koncert u palestinskom kulturnom centru Yabous Anurub. Inače, ovaj koncert je bio zakazan za 18. maja, a sala u Yabous centru bila je u potpunosti rezervirana. Inače, mogli su prisustvovat isključivo oni koji su imali pozivnice i ranije potvrdili svoj dolazak, jer se ulaznice nisu bile u prodaji. 

Koncert "na vlastitu odgovornost"

Nažalost, na dan kada je koncert najavljen u Jerusalemu, a posebno u starom dijelu ovog drevnog grada, u čijoj se blizini nalazi i Yabous centar, čitav dan su se dešavali veliki sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga. Sve ulice koje vode prema ovom centru bile zatvorene i policija nikome nije dozvoljavala pristup.

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Zbog toga su domaćini iz Yabousa bh. ambasadu informirali da se koncert i sve druge zakazane kulturne aktivnosti otkazuju! Dan kasnije neredi su se nastavili, atmosfera u gradu Jerusalemu je bila vrlo napeta, ulice su bile prepune izraelske policije i vojske.

"Na naš rizik i vlastitu odgovornost dogovorili smo sa domaćinima iz Yabousa da se koncert, ipak, održi u subotu, 20.05.2023. u 21:00 sat", kažu nam iz Ambasade BiH u Ammanu.

Tako je i bilo, pa se naš sevdah tu noć prvi put mogao čuti u Jerusalemu. 

Posebno je zanimljivo da je ovo bio prvi koncert nekog pjevača i muzičara iz BiH, s prostora bivše Jugoslavije i Balkana u Jerusalemu.

"Svi posjetioci, koji su se uspjeli nekako probiti do Yabous kulturnog centra, uživali su u fantastičnom i vrlo emotivnom koncertu. Među publikom su bile diplomate iz više zemalja, mnogi Palestinci, Evropljani, Amerikanci, Kanađani…, kao i ljubitelji muzike i sevdaha iz BiH, Hrvatske i Srbije koji žive u Izraelu i Palestini. Neki od njih su došli čak iz Tel Aviva i okolnih gradova Izraela i Palestine da bi uživali u našim sevdalinkama", prenose nam iz Ambasade u Ammanu.

"Ovo su pjesme o dubokoj, čistoj i nevinoj ljubavi. U suštini, oni pričaju o ljubavi žene i muškarca, mjestima i važnim događajima koji su se zbili u historiji srednjovjekovne Bosne, te težnji da se artikulišu važni momenti u njihovim životima", rekla je Medunjanin u intervjuu za najpoznatije i najtiražnije jordanske dnevne novine na engleskom jeziku "The Jordan Times". 

Muzički žanr je, prema Medunjanin, "pokretačka snaga" njenog života koja joj daje "apsolutnu slobodu".

Medunjanin je podsjetila da je njezin muzički put započeo sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je kao mala čula na lokalnom radiju sevdalinku i odmah se zaljubila.

"Naravno, bio sam samo dijete i nisam mogla da razumijem šta je značenje tih riječi, ali kako sam odrastala, počela sam da shvatam svu moć svake pjesme. Zapravo, ove pjesme su uglavnom bazirane na istinitim događajima koji su se desili davno i onima koji su nastajali u posljednja dva stoljeća", rekla je Medunjanin i dodala da nikada nije planirala da postane muzičar.

Nakon "Noći sevdaha", kojim su otvoreni "Dani kulture BiH" u Jerusalemu, u Yabous centru su premijerno prikazani i bh. filmovi Sin Ines Tanović i Pun mjesec Nermina Hamzagića.

Poslije Jerusalema, u Ammanu je 21. maja, i to u najvećem i najpoznatijem kulturnom centru Al-Hussein Cultural Centre, koncertom "Noć sevdaha" svečano otvoreni i 1. "Dani kulture BiH" u Hašemitskoj Kraljevini Jordan. Ova kulturna manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom jordanske ministrice kulture Haifa Al-Najjar, a u saradnji sa Nacionalnim muzičkim konzervatorijem (The National Music Conservatory) iz Ammana.

"Dane kulture BiH" u Jordanu svojim prigodnim obraćanjem otvorio je ambasador Mato Zeko, a u ime ministrice kulture Jordana, Haife Al-Najjar, koncertu je prisustvovala Rula Saeed Awad, direktorica Odjela za međunarodnu saradnju i javnost.

Koncertu je prisustvovalo više ambasadora (Japan, Malezija, Jemena, IOM..) i diplomata iz oko 25 ambasada i međunarodnih organizacija akreditiranih u Jordanu (SAD, Kanada, Turska, Austrije, Njemačka, Italija, Francuska, skandinavske i arapske države…), zatim predstavnici sponzora i donatora, mnogobrojni državljani BiH koji žive u Jordanu, ljubitelji sevdalinke iz zemalja bivše Jugoslavije, Jordana i niza arapskih, evropskih i vanevropskih država, kao i predstavnici jordanskih medija. 

Nezaboravan koncert

Specijalna gošća koncerta bila je studentica Nacionalnog muzičkog konzervatorija Maysa koja je svirala tradicionalni muzički žičani instrument oud.

Umjetnica čarobnog glasa, Amira Medunjanin, uz pratnju virtouznog Vrbičkog na harmonici, priredila je nezaboravan koncert naših sevdalinki i u Ammanu. 

Prisutna publika je zajedno s Amirom pjevala sve pjesme. Nakon završetka koncerta Ambasada je za sve goste i zvanice priredila ordprigodan koktel tako da se druženje mnogobrojne publike sa Amirom i Antoniom nastavilo.

Interesantno je da je i ovo bio prvi koncert nekoga umjetnika sa Balkana u Jordanu. 

Nakon koncerata u Jerusalemu i Ammanu, "Dani kulture BiH" se nastavljaju prvim "Danima BiH filma" u Ramallah krajem juna, 2. "Danima BiH filma" krajem jula u Ammanu, te koncertima u Državi Palestini u Ramallah i Betlhemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije