Večeras ne propustite pogledati dokumentarac "Scream for me Sarajevo"

Radiosarajevo.ba
Večeras ne propustite pogledati dokumentarac "Scream for me Sarajevo"

Večeras u 22 sata na Federalnoj televiziji možete pogledati dokumentarac Scream for me Sarajevo.

Ovaj nagrađivani dokumentarac rekonstruiše spomenuti nevjerovatni muzički događaj i reditelj Tarik Hodžić sve vrijeme drži publiku u velikom isčekivanju. Do trenutka dok se Bruce Dickinson ponovo ne ukaže u Sarajevu.

Scream For Me Sarajevo vrisak je iz opkoljenog grada, rijetko emotivan filmski dokument koji je publika kao takvog prepoznala širom svijeta.

Osam godina nakon 14. Zimskih Olimpijskih igara Sarajevo je 1992. doživjelo od Drugog svjetskog rata nezampamćenu ratnu opsadu koja je trajala četri godine. Bila je to jedna on najvećih humanih katastrofa 20. stoljeća, velika tragedija, ali sramota čitavog svijeta. Ali i u tom ratnom paklu, pod pucnjima snajpera i svakodnevnim monstruoznim granatiranjima, bez struje, vode i grijanja, ljudi su pokušavali i čudesno uspijevali kroz muziku i umjetnost generalno održavati duh slobode i pobjede.

Zapravo je to bila uzajamna, višesmjerna spasilačka misija: koliko god su Sarajlije u nemogućim uslovima održavale umjetnost u životu, toliko je i ona njih dizala i krijepila. I onda je 1994. jedna prava rock-zvijezda odlučila da ispiše istoriju hrabrosti i humanosti.

Bruce Dickinson, pjevač i ikona heavy metal grupe Iron Maiden dolazi u Sarajevo pod opsadom i održava nezaboravni, žestoko emotivni koncert.

Danima je u ratom izmrcvaljenom Sarajevu kružila vijest o ludoj mogućnosti ovog koncerta, ali niko zapravo nije vjerovao. Bilo je naprosto nadrealno, ali je i kao neprovjerena vijest zapalila ljude. A onda je veliki Bruce došao i ispisao legendu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije