Večeras je 96. dodjela Oscara: Jedan film je apsolutni favorit i mogao bi zasjeniti sve ostale

0
Radiosarajevo.ba
Večeras je 96. dodjela Oscara: Jedan film je apsolutni favorit i mogao bi zasjeniti sve ostale
Foto: EPA - EFE / Sve je spremno za 96. dodjelu Oscara

Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar održava se 96. put i to u noći s nedjelje na ponedjeljak (10. – 11. mart) u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a po četvrti put domaćin ceremonije je Jimmy Kimmel.

Ove godine najviše izgleda ima film Christophera Nolana Oppenheimer s čak 13 nominacija, prate ga Jadna stvorenja (Poor things) s 11 nominacija, dok vestern Martina Scorsesea Ubistva pod cvjetnim mjesecom (Killers of the Flower Moon) ima njih deset.

Ostvarenje Barbie Grete Gerwig zaradilo je osam nominacija.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Oppenheimer kao favorit za Oscara osvojio je već nekoliko Zlatnih globusa, među kojima za najbolji film, nekoliko nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i glavno priznanje Udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA).

Te nagrade, koje se uručuju prije Oscara, često su pokazatelji ko će dobiti Oscara u najviše kategorija.

Ugledni filmski kritičar o dodjeli Oscara: 'Ovaj film će izdominirati, jasno je i zbog čega'

Ugledni filmski kritičar o dodjeli Oscara: 'Ovaj film će izdominirati, jasno je i zbog čega'

Cillian Murphy koji igra Roberta Oppenheimera, mogao bi biti nagrađen u kategoriji za najbolju glavnu ulogu, no velika konkurencija mu je Paul Giamatti iz filma The Holdovers.

Neizvjesno je u borbi za najbolju glumicu. Emma Stone, ranije nagrađena zlatnim kipićem za ulogu u La La Landu, smatra se jednom od najboljih glumica generacije, a u filmu Jadna stvorenja ponovno je ostvarila veliku ulogu.

No tu je i Lily Gladstone iz Ubistava pod cvjetnim mjesecom iza koje ne stoji samo slavni reditelj Martin Scorsese, nego i historijski kontekst. Ona želi postati prva Indijanka nagrađena Oscarom.

Oscare će lično uručivati poznati glumci, među kojima Jamie Lee Curtis, Michelle Pfeiffer, Al Pacino. Na bini će se pojavljivati i Nicolas Cage, Jessica Lang i Lupita Nyong'o.

Muzički nastup će imati glumac Ryan Gosling koji će izvesti I'm Just Ken pjesmu iz filma Barbie u kojem glumi Kena, dečka čuvene plastične lutke. Gosling će prvi put za publiku pjevati tu pjesmu, a bit će izvedene i ostale pjesme nominovane u kategoriji najbolje muzike.

Oscar se dodeljuje u više od 20 kategorija, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenarij, najbolji adaptirani scenarij, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Akademija je ove godine uvela novu kategoriju - za najboljeg direktora kastinga, ali će prvi Oscar biti dodijeljen 2026. godine.

Nagradu predstavlja pozlaćena statua napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Ceremoniju koja će početi u ponedeljak u 1.00 sat po srednjeevropskom vremenu (nedjelja u 19.00 po vremenu Los Angelesa), uživo će prenositi američka televizijska mreža ABC.

Uručenjem Oscara završava se sezona dodjele filmskih nagrada.

Nominacije u svim kategorijama možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije