Umjetnička kolekcija Davida Rockfellera na aukcijskoj prodaji

AA
Umjetnička kolekcija Davida Rockfellera na aukcijskoj prodaji
Foto: EPA / David Rockefeller
Kolekcija umjetnina preminulog američkog milijardera Davida Rockfellera i njegove supruge Peggy Rockfeller naći će se na prodaji u njujorškoj aukcijskoj kući Christie's.

Rukovodstvo kuće Christie's saopćilo je da će večeras biti organizirana aukcijska prodaja prvog dijela umjetnina, a riječ je o djelima najznačajnijih slikara iz 19. i 20. stoljeća.

Pablo Picasso, Calude Monet, Paul Gauguin i Henri Matiss samo su neki od umjetnika čije slike će biti u prodaji.

Drugi dio Rockfellerove kolekcije će biti ponuđen na aukcijskoj prodaji sutra, a riječ je o djelima umjetnika američkog modernizma, među kojim su Willem de Kooning, Edward Hopper, John Singer Sargent i Georgia O'Keeffe.

Dan kasnije aukcijska kuća Christie's će na prodaju ponuditi skupocjene garniture, keramičke i dekoracijske predmete iz Rockfellerove kolekcije.

Posebnu pažnju privlači keramička tacna iz koje je omiljene slastice jeo Napoleon Bonaparte.

Očekuje se da od prodaje Rockfellerove kolekcije umjetnina bude prikupljeno više od pola milijarde dolara, a najavljeno je da će sredstva biti donirana humanitarnim organizacijama čiji rad je porodica Rockfeller i ranije podržavala.

David Rockfeller je u 102. godini preminuo prošle godine kao posljednji unuk osnivača kompanije Standard Oil Johna D. Rockfellera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije