U Beogradu preminula glumica Tatjana Beljakova

1
Radiosarajevo.ba
U Beogradu preminula glumica Tatjana Beljakova
Foto: Danas.rs / Tatjana Beljakova

Tatjana Beljakova, glumica, preminula je u 88. godini u Beogradu.

Njena najpoznatija uloga je uloga Georgine u predstavi Radovan III.

Vijest je objavio njen kolega, Milan Caci Mihajlović.

Dramatični prizori: Žestoke poplave pogodile Abu Dhabi i Dubai, nevjerovatne scene na aerodromu

Dramatični prizori: Žestoke poplave pogodile Abu Dhabi i Dubai, nevjerovatne scene na aerodromu

"Otišla je u vječnost prava dama, moja draga koleginica, moja divna partnerka, moj iskreni prijatelj. Tanja Beljakova. Mir Njenoj duši!", naveo je na Facebooku Mihajlović.

Preminula Jelena Šoba Avramović:  Članica hora "Banjalučanke" izgubila bitku s teškom bolešću

Preminula Jelena Šoba Avramović: Članica hora "Banjalučanke" izgubila bitku s teškom bolešću

Tatjana Beljakova rođena je na Mljetu 1. januar 1934. godine. Završila je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član Beogradske komedije bila je od 1956. godine, zatim je bila dio Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 je od 1961. godine.

Za Svjetski Dan pozorišta 2020. godine Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao online kultnu predstavu "Radovan treći" Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, premijerno izvedenu 30. decembra 1973. godine, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina.

Pored Radovana III Tatjana Beljakova glumila je i u brojnim filmovima. Gledali smo je u "Šmekeru", kao mama Radu, u "Krojačevoj tajni" kao baba Natu, "Čitulji za Eskobara" kao Lelinu baku.

"Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Deda je bio carski oficir, moj otac ljekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo“, rekla je glumica u jednom intervjuu, prenosi Danas.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije