Thomson ušao u gimnazijski udžbenik iz sociologije

Radiosarajevo.ba
Thomson ušao u gimnazijski udžbenik iz sociologije
Arhiv / Marko Perković Thompson

Gimnazijalci  u susjednoj Hrvatskoj iz sociologije uče da je Marković Perković Thompson postmodernist - piše riječki portal Novi List, na osnovu pisma jednog čitatelja.

Ali autor gimnazijskog udžbenika iz sociologije Nenad Fanuko poručuje kako je takva kvalifikacija zapravo njegov "mali ironični autorski komentar".

Na 76. stranici  njegove knjige "Sociologija – udžbenik za gimnazije", u poglavlju o  postmodernoj kulturi, stoji i ova rečenica:

"Tko zna, možda bismo u postmodernu kulturu mogli smjestiti i Marka Perkovića Thompsona s njegovom jedinstvenom kombinacijom ABBA-ine glazbe, hajdučkih tekstova i heavy metal imidža?" Pored teksta je fotografija Thompsona raširenih ruku na koncertu, a iznad natpis: "Thompson – postmoderni umjetnik?"

Autorski hir

Autor udžbenika, docent na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, objasnio je za Novi List kako su ta rečenica i fotografija u udžbeniku još od 2004. godine, kada je objavljeno izmijenjeno i dopunjeno izdanje. "Osobno ne mislim da je Thompson postmodernist. To što sam napisao moglo bi se nazvati postmodernističkim postupkom, malim autorskim hirom, jer je ironično napisano. Naravno da Thompson nije postmodernist, jer da jest, glazba bi mu zvučala drugačije".

Postavlja se pitanje  jesu li srednjoškolski udžbenici mjesto za ironijske i postmodernističke autorske postupke, naročito ako to iz teksta nije jasno?

"U knjizi ne piše da je Thompson postmodernist. Sve je pod upitnikom. Ako netko učenicima tako kaže, pogrešno im kaže", odgovara Fanuko. "Udžbenik nije Sveto pismo, nego resurs iz kojega bi nastavnici trebali uzeti ono što djecu najviše zanima." U knjizi se ne spominje ni ustaški pozdrav u pjesmi Čavoglave, ni Thompsonovo implicitno ili eksplicitno vezivanje uz ekstremnu desnicu, ni zabrane koncerata u inozemstvu.

"Nisam htio Thompsona ni na koji način stavljati u ideološki, nego u ironijski kontekst. I na nekim drugim mjestima u knjizi malo sam se 'zafrkavao'. Čudi me da je to netko tako ozbiljno shvatio", objašnjava Fanuko.  "Odabrao sam Thompsona samo zato što je toliko poznat, i zato što njegova pjesma 'Iza devet sela' ima identičan početak kao 'Super trouper' Abbe. Thompsonov amalgam Abbe, Bregovića i keltskog heavy metala jest postmoderan, ali naravno da Thompson nije osviješteni postmodernist – on razmišlja o naciji, bogu i obitelji, to je njegova priča", kaže autor udžbenika.

Sociolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražen Lalić za Novi List  kaže kako je Fanuko jedan od  najboljih sociologa u Hrvatskoj, a njegov udžbenik  je dobar.

"Forma Thompsonovih pjesama ima neka postmoderna obilježja, jer eklektički spaja različite kulturne ukuse i formate. Po sadržaju, međutim, Thompson definitivno nije postmoderni autor, prije svega zato što postmoderna naglašava individualizam, dok je Thompson kolektivist i nacionalist", objašnjava.

 

 

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije