Arethin teški život: Rano ostala bez majke, dijete rodila s 14, suprug je tukao

Radiosarajevo.ba
Arethin teški život: Rano ostala bez majke, dijete rodila s 14, suprug je tukao
FOTO: Facebook / Franklin: Porodica pozvala na molitvu

Svijet je danas napustila jedna od najvećih muzičkih diva u historiji, Aretha Franklin. Iako je od malih nogu pod svjetlima pozornice, njen život nije uvijek bio lagan.

Aretha je rođena 25. marta 1942. godine u Memphisu. Bila je četvrta od petero djece. Otac joj je bio baptistički sveštenik, a majka pjevačica gospela. Roditelji su joj se rastali prije nego što je napunila šest godina, a četiri godine kasnije majka joj je preminula od posljedica srčanog udara. Aretha se tada s porodicom preselila u Detroit.

Njena porodica je shvatila da je muzički nadarena još dok je bila mala. Bila je samouka, a odlično je svirala klavir te često pjevala pred baptističkom zajednicom svog oca. Do 14. godine već je snimila neke od svojih prvih pjesama koje je izvodila u očevoj crkvi. Godine 1956. te su pjesme objavljene na albumu Songs of Faith. Arethu su zvali čudom od djeteta.

Pisac David Ritz u svojoj je knjizi Respect, izdanoj 2014. godine, napisao da je crkva njenog oca "organizirala orgije", a to su potvrdili i pjevači Ray Charles te Billy Preston. "Kad se o seksu radilo, bili su luđi od mene. U to vrijeme sam volio orgije, ali morao sam biti jedini tip u sobi s maksimalno tri do četiri žene", rekao je Charles Ritzu.

Uskoro je nastupala širom SAD-a zahvaljujući ocu koji je imao svoju propovjedničku turneju. Međutim, život na turneji i rano upoznavanje sa svjetlima pozornice Arethi su prekinuli djetinjstvo. Svoje prvo dijete, sina Clarencea, rodila je s 14 godina, a dvije godine kasnije rodila je i drugog sina Edwarda. Navodno je otac njenog prvog djeteta njen školski prijatelj Donald Burk, dok je Edwardov otac bio muškarac pod imenom Edward Jordan. Oba sina su nosila njeno prezime. Kasnije je dobila još dva sina, Teda i Kecalfa.

Imala je kratku pauzu od nastupa, no 1960. godine ponovno se ozbiljno posvetila muzici. Sinove su odgajale njena baka i starija sestra. Odselila se u New York i potpisala ugovor s Columbia Records. Godinu dana kasnije izašao je njen prvi album - Aretha. Tako je sve počelo.

Nastupala je na pogrebu Martina Luthera Kinga, na inauguracijama Jimmyja Cartera, Billa Clintona te Baracka Obame, a 1987. godine postala je prva žena koja je ušla u Rock and Roll kuću slavnih. Imala je i počasni doktorat Univerziteta u Detroitu.

Sa 19 godina udala se za Teda Whitea, muškarca koji je bio njen menadžer i uveliko utjecao na njene muzičke odluke. Upoznala ga je sa samo 12 godina. Pratio ga je loš glas, povezivalo ga se s prostitutkama, no Aretha je u njega imala mnogo povjerenja jer je uvijek govorio da će "biti jedna od najvećih".

Brak im se raspao nakon osam godina zbog navodnog porodičnog nasilja. Priča se da je Aretha često na nastupe dolazila puna modrica, a neki njeni poznanici tvrdili su i da su ih često vidjeli kako se tuku. Navodno je tad počela piti i odala se alkoholu. Nakon razvoda, menadžer joj je postao brat Cecil.

Godine 1970. ostala je trudna s Kenom Cunninghamom koji joj je organizirao turneje. Nikad nisu bili u braku, a navodno ga je varala s članom The Temptationsa Dennisom Edwardsom koji je kasnije tvrdio da ona svoje dečke "tretira kao sluge".

Udala se za glumca Glynna Turmana 1978. godine. Upoznao ih je njen sin Clarence. On je iz prvog braka imao troje djece, a kad je oženio Arethu, oni su se svi uselili k njoj i Clarenceu. U braku su bili šest godina, no već nakon četiri godine braka su počeli živjeti odvojeno. Navodno im je brak pukao zbog velikog pritiska javnosti.

Njena sestra Carolyn jednom je izjavila da se Aretha cijeli život osjećala veoma nesigurno. "Mislila je da ne pjeva dovoljno dobro za pjevačicu te da nije dovoljno lijepa za ženu. Bila je jako, jako nesigurna", rekla je. Navodno je bila veoma ljubomorna na sve svoje kolegice. "Njen san je bio da one sve nestanu te da ona bude jedina pjevačica. Htjela je potpuno eliminirati konkurenciju", rekla je njena druga sestra Erma.

Franklin je tokom karijere osvojila ukupno 18 Grammyja te je tako postala jedna od najnagrađivanijih izvođača u historiji te muzičke nagrade.

Prošle sedmice pojavila se vijest da je legendarna pjevačica teško bolesna te da se bori za život, da bi nekoliko dana poslije preminula okružena porodicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije