Svjetski poznati umjetnici posvetili pjesmu djeci s autizmom “Child in Blue“

Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati umjetnici posvetili pjesmu djeci s autizmom “Child in Blue“

Svjetski poznati producenti i muzičari Nirvan Pištoljević i Alex Elena, kreativni dvojac iz Los Angelesa koji čine bend Life in Cold Blood, specijalno su za Udruženje “EDUS- Edukacija za sve” i za svu djecu s autizmom, napisali pjesmu i kreirali video pod nazivom „Child in Blue“ „Dijete u plavom“.

Video spot pokušava približiti život djevojčice i dječaka iz autističnog spektra uz veoma moćan vizualan pristup. Režiju videa je uradio Alen Petković, višestruki dobitnik Grammy nagrada za svoj rad u filmskoj industriji, dok mix i master potpisuje Steve Baughman.

Crteži koji su korišteni u spotu su kreacije devetogodišnje djevojčice s autizmom, koji su kreativno obrađeni i transformirani u priču koja prati pjesmu o dječaku i djevojčici u plavom.

“Ovom prilikom zahvaljujemo i Light Filmu iz Zagreba na neizmjernoj podršci i svima koji su svakodnevno uključeni u borbu kako bi EDUS i dalje napredovao uprkos svemu što ih iznova vraća unazad”, saopćili su iz Udruženja EDUS.

Pjesma je doživjela svoju svjetsku premijeru 2. aprila 2018. godine, na “Svjetski dan svjesnosti o autizmu” na muzičkim servisima iTunes i Spotify. Svaka kupovina ove pjesme u iznosu od 0.99 US centi, bit će donirana za programe za rad s djecom iz autističnog spektra koje provodi Udruženje EDUS-Edukacija za sve.

Kompozitor, producent i umjetnik, Nirvan Pištoljević je rođen u Sarajevu, ali je svoj muzički stil stekao u New Yorku i Los Angelesu. Radio je na više muzičkih projekata u kojima se jasno vidi utjecaj njegove rodne Bosne i Hercegovine. U ovoj  saradnji (Life in cold blood) on doprinosi svojim vokalnim mogućnostima kao I kompozitorskim i aranžerskim sposobnostima.  Nirvan je također napisao tekst i muziku za pjesmu Child in blue. Studirao je klasičnu gitaru, ali je većinu svoje muzičke karijere posvetio komponovanju i produciranju. Njegov rad je predstavljen u mnogim filmovima i sarađivao je s velikim brojem umjetnika različitih muzičkih pravaca iz svog studija u Los Angelesu.

Alex Elena, bubnjar, fotograf, producant, rođen u Rimu, koji od 17-te godine svira bubnjeve s Bruceom Dickinsonom, frontmenom popularne grupe Iron Maiden s kojim je s još nekoliko umjetnika u opkoljenom Sarajevu u decembru 1994. godine, održao koncert.  Svoj put do Sarajeva zabilježio je fotografskim esejem koji je zatim pomogao nastanku filma “Scream for me Sarajevo” i mnogo ljepšem povratku u Sarajevo gdje je stekao mnogo prijatelja. Danas živi u Los Angelesu, bavi se fotografijom i njegov nekonvencionalan pristup i kreativnost u produkciji, doveli su do Grammy nominacije za saradnju sa soul pjevačicom Alice Smith. Radio je s imenima poput Liliy Alen,  Imani Coppola,  Bruce Dickinson, Avril Lavigne i mnogim drugima.

Pogledajte video i podijelite ga sa svijetom te podržite mališane s poremećajem iz autističnog spektra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije