Svjetla Sarajeva, dokumentarac o Zabranjenom pušenju sada i na YouTube

2
Radiosarajevo.ba
Svjetla Sarajeva, dokumentarac o Zabranjenom pušenju sada i na YouTube
Foto: Promo / Svjetla Sarajeva

Naslov je parafraza naslova Chaplinovog filma Svjetla velegrada, koji je uspješno spojio komediju i dramu, tjerajući publiku naizmjenično na smijeh i suze.

Film Svjetla Sarajeva režisera Srđana Perkića imao je premijeru 2022. u zvaničnoj dokumentarnoj selekciji Sarajevo Film Festivala, nakon čega je svoj festivalski život završio premijernim prikazivanjem u 12. mjesecu 2023. u programu Al Jazeere Balkans.

Kultni sarajevski Kulturno-sportski centar Skenderija obilježio je 2019. godine 50 godina postojanja, a Srđan Perkić odlučio je pola stoljeća postojanja ovog hrama muzike i kulture obilježiti filmskom pričom kroz koju nas vodi frontmen legendarne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje, Davor Sučić alias Sejo Sexon.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Ovo je intimna filmska priča, koja počinje od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjenog koncertom povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim je podrumima Zabranjeno pušenje počelo svoje muzičko putovanje olimpijske 1984.

O uspjehu filma svjedoče i festivalske nagrade u Zenici, Tuzli, CetInju, Bihaću, Bjelovaru i Los Angelesu.

Autor Srđan Perkić je istakao kako je "ovaj film poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška. Zabranjeno pušenje nije fashion band, to je grupa koja je pored mitova i legendi, opjevala jednostavne, obične ljude i njihovu svakodnevicu, tako da je film posvećen upravo njima."

Ako već niste, pogledajte Svjetla Sarajeva na linku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije