Skandal: Oglasio se Eurovision o neregularnom glasanju, šta će biti s Konstraktom

2
Radiosarajevo.ba
Skandal: Oglasio se Eurovision o neregularnom glasanju, šta će biti s Konstraktom
Foto: Twitter / Konstrakta na Eurosongu

Partner Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije, saopštilo je da se u rezultatima šest zemalja identifikovani "određeni neregularni obrasci glasanja".

"U analizi glasanja žirija od strane panevropskog glasačkog partnera Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon Druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022., utvrđeni su određeni nepravilni obrasci glasanja u rezultatima šest zemalja", saopćeno je na stranici Evrovizije.

"Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje kako bi izračunao zamjenski zbirni rezultat za svaku zemlju računajući drugo polufinale i veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasanjem evidencija)", dodaje se. 

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Navodi se da je ovaj proces potvrdio Nezavisni monitor glasanja.

"EBU izuzetno ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipuliranja glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputama za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi vjerovatno utjecati na rezultate i/ili ishod glasanja", dodaje se na stranici Evrovizije.

Portal B92 navodi da bi se 'neregularni obrasci glasanja' mogli odnositi na "šablonsko glasanje susednih zemalja, ili evropskih "blokova" - poput skandinavskih zemalja, tradicionalnih 12 poena koje Grčka i Kipar razmjene svake Evrovizije, ali i poena koje zemlje bivše Jugoslavije dodjeljuju jedna drugoj."

"Ovo bi moglo da znači da bi srbijanskoj predstavnici Konstrakti mogli da povuku jedinih 12 poena koje je sinoć dobila, jer su "došli" iz komšiluka - Hrvatske i Crne Gore. Žiri Sjeverne Makedonije sinoć je dodijelio 10 poena za Konstraktu", piše B92.

O svemu se na Twitteru oglasio komentator BBC-a Mark Savage

"Zbog toga je rezultate Azerbejdžana i Gruzije pročitao izvršni supervizor EBU-a za takmičenje, Martin Österdahl, umjesto njihovog žirija", napisao je Savage. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije