Sjećate se ovih hitova: Koju smo muziku slušali prije 20 godina

Radiosarajevo.ba
Sjećate se ovih hitova: Koju smo muziku slušali prije 20 godina
PrtScr / Seven Up!

Živjeti u Bosni i Hercegovini nekoliko godina poslije rata nije bilo lagano.

Iako pod stresom zbog svega proživljenog u prethodnim godinama, ljudi su se trudili da zaborave na sve probleme i da opušteno žive neki obnovljeni život, za koji su se godinama borili. Taj period za mnoge mladosti ostat će najljepše sjećanje, rodili su se tada mnogi današnji mladići i djevojke, a život je cvjetao kao u snu.

Mi se danas sjećamo muzičkih hitova koji su obilježili poslijeratne godine u Bosni i Hercegovini (do 2000. godine) i život u vremenu kada je gotovo sve koštalo 1 KM...

Adi Lukovac

Godine 1999. bh. scenu potpuno je "razbio" genijalni muzičar Adi Lukovac. Izdao je svoj album Pomjeranje, a mladi su ga dočekali raširenih ruku. Nažalost, Lukovac je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006. Danas se prisjećamo jedne od najpoznatijih numera s njegovog prvog albuma.

Konvoj

Konvoj je bio još jedan od jako popularnih bendova iz Sarajeva, a prije 20 godina izdali su svoj album Bez razlike. Na tom albumu, jedan od najvećih hitova, koji i danas rado poslušamo jeste pjesma Lagala si.

Erogene zone

Almas Smajlović i njegove Erogene zone žarile su i palile tih godina. Godine 1997. objavili su treći album Robija, a hit je svakako bio Menso. Prisjetimo se i njega:

Tifa

U 1995. godini, na samom kraju rata, stigao nam je i album Mladena Vojičića Tife, neizbježno muzičko štivo u sarajevskim kafićima. Riječ je, naravno, o albumu Dani bez tebe, a prisjećamo se pjesme uz koju su, plesom, vezu na dernecima počeli brojni sarajevski parovi:

Seven Up

Pop grupa drmala je plesnim podijima diljem BiH u tim godinama, a prije dvije decenije objavili su svoj album Otvori oči. A koja bi druga pjesma s tog albuma bila izdvojena nego Lutka iz izloga. Idemo zaplesati:

Punkt

Apsolutni hit od kojeg nikako niste mogli uteći 1997. godina bio je hit sarajevskog benda Punkt - pjesma Debela. Punkt je u martu ove godine uputio izvinjenje zbog ove pjesme - i to novim singlom Debela, oprosti, ali mi se danas prisjećamo hita koji je napunio 21 godinu:

Skroz

Iako je pjesma izašla 2000. godine, prvi put su je odsvirali prije 20 godina u Sloveniji. Stoga se danas prisjećamo i benda Skroz i njihovog hita - Kad te droge spuste:

Dino Merlin

Čarobnjak je 1995. objavio album Fotografija. Iako je svaka pjesma sa ovog albuma bila apsolutni hit. Mi vas podsjećamo na jednu od raji najomiljenijih - Paša moj solidni:

Plavi orkestar

Te 1998. godine stigao nam je, nakon sedam godina pauze, i album Plavog orkestra s nazivom Long Play. Ne moramo objašnjavati zašto smo odabrali izdvojiti sljedeću pjesmu:

Hari Mata Hari

Tačno prije dvije decenije i Hari Mata Hari nas je počastio novim albumom, Ja nemam snage da te ne volim. Pjesma istog imena bila je (i ostala) apsolutni hit. Prisjetimo se i nje:

Crvena jabuka

Ta 1998. godina bila je plodonosna za sarajevske umjetnike. Dražen Žerić Žera i njegova Jabuka te su nas godine obradovali albumom Svijet je lopta šarena, a mi smo, u duhu ovog teksta, izdvojili pjesmu Stižu me sjećanja:

Atila

Sjetili smo se i Atile bez čije obrade sevdalinke U Stanbolu nije mogao proći niti jedan dernek.

Indexi

Indexi su nas 1999. godine ponovo oduševili svojim izvedbama. Te godine izdali su album Kameni cvjetovi, a ona, koja se posebno izdvojila, jeste ova:

Sikter

Ova lista ne bi mogla proći bez benda Sikter koji je 1997. godine nastupio kao predgrupa slavnom bendu U2. Prisjetimo se njihovog spota za pjesmu Pain in Brain, što je prvi bh. spot koji se zavrtio na MTV-u - režirali su ga Niall Maccormick i Haris Pašović:

Protest

Naravno da ne možemo da se ne prisjetimo Protesta i njihovog albuma iz 1999. čiji je naslov glasio Jedvanosimsoboakalomistobo.  Izdvojit ćemo s tog albuma ovaj hit:

Gluho doba

Gluho doba je bend iz kojeg će nastati danas izrazito slavna Dubioza kolektiv. A, pogledajte kako je izgledalo kad su žarili u početku:

Zabranjeno pušenje 

Listu zaključujemo Zabranjenim pušenjem i njihovim albumom Fildžan viška iz 1997. godine. Pjesmu pretpostavljate - a vas pozivamo da nas u komentarima podsjetite na pjesme koje smo zaboravili:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije