Sjećate li se Nihada iz filma "Ovo malo duše": Ovako danas izgleda

1
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se Nihada iz filma "Ovo malo duše": Ovako danas izgleda
Foto: Printscreen / Davor Janjić

Davor Janjić je rođen u Tuzli 18. novembra 1969. godine. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu.

Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. živi i radi u Sloveniji.

Počeo je da glumi vrlo mlad (nagrada za najboljeg mladog jugoslovenskog glumca 1976, 1977 i 1978), kako na filmu, televizijskim dramama tako i u pozorištu (uloga Calibana u ˝Vihoru˝, glavna uloga u ˝Viktor ili dan mladosti˝ u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo).

Davor janjić - undefined

FOTO: Facebook: Davor Janjić

Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo te najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Glavne uloge je odigrao u filmovima: ˝Outsider˝; ˝Magareće godine˝ , ˝Čaruga˝, ˝Belle Epoque˝, ˝Granica˝ ˝Život sa stricem˝,  ˝Ono malo duše˝

Također je gumio u  u: ˝Blues za Saru˝  ˝Welcome to Sarajevo˝ , ˝Gorila se kupa u podne˝, ˝Kuduz˝, ˝Stella˝.

Godine 1988. je primio nagradu ˝Sedam sekretara SKOJ-a˝, 1988 Grand Prix ˝America˝ za najboljeg glumca, Montreal, 1989 nagradu ˝Oslobođenja˝ i 1990 nagradu filmskih kritičara FIPRESCI za dostignuća u filmskoj glumi.

Davor janjić - undefined

FOTO: Facebook: Davor Janjić

U vremenu 1991-96 živio je u Londonu, od 1996 živi u Ljubljani. Zadnjih godina glumio je takođe i u više studentskih i kratkih filmova (AGRFT, FAMU, Sarajevo, Beograd). Od 1997 predaje u školi GILŠ (gluma pred kamerom, filmski jezik), od 1998 mentoriše u okviru škole ˝Pokaži jezik˝ (pisanje scenarija za cjelovečernji film).

Najpoznatiji je po ulozi u filmu "Ovo malo duše", Ademira Kenovića. 
Film je priča o sazrijevanju dječaka u zabačenom selu posleratne Bosne. Tu živi udovac sa puno djece i redaju se obični događaji. (1987). Životne situacije su i smiješne i tužne, prepune nostalgije za nečim toliko bliskim, a toliko nedostižnim.

Davor janjić - undefined

FOTO: Facebook: Davor Janjić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije