Sikstinska kapela od septembra i u Beču

Radiosarajevo.ba
Sikstinska kapela od septembra i u Beču
/ © Erich Lessing/Expotainment
Mikelanđelove monumentalne freske u Sikstinskoj kapeli u Rimu ubrajaju se u najveća djela svjetske umjetnosti.

Posjetioci ove kapele u Rimu znaju čekati i do pet-šest sati kako bi u dvadesetominutnom taktu pogledali ovo remek djelo renesansne umjetnosti. 

Od 1. septembra Beč nudi alternativni obilazak u sklopu izložbe Mikelanđelova Sikstinska kapela.

U bečkoj crkvi Votivkirche bit će izložene 34 replike majstorskog Mikelanđelovog djela u skoro originalnim veličinama. Posjetioci u Beču neće biti vremenski ograničeni, a još jedna pogodnost ove izložbe je da freske nisu na visini od 20 metara kao u Rimu. Uživanje u detaljima i Mikelanđelovom savršenstvu je zagarantovano!

Vrhunac bečke izložbe predstavlja replika freske Sudnji dan  veličine 150 kvadratnih metara u svojim originalnim mjerama i sa  ca. 390, većinom predimenzioniranih, figura. Ova freska je tek 25 godina nakon ostalih freski koncipirana za zapadni zid sikstinske kapele.

Nakon svjetske premijere u protekloj godini, ova senzacionalna izložba prvi put gostuje u Evropi. Izabrana je neogotska crkva Votivkirche, druga najveća crkva u Beču. Dimenzija 82m x 82m dvostruko je veća od Sikstinske kapele (40 x 24m) i posjeduje potreban sakralni ambijent za Mikelanđelovu viziju mitova o stvaranju i potopu i Isusovim precima.

Vrhunske fotografije restauriranih freski koje su služile kao uzorak ovoj fenomenalnoj izložbi dio su arhiva slavnog bečkog fotografa Ericha Lessinga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije