Potresna poruka Radeta Šerbedžije nakon smrti Radka Poliča: "Ne, ne vjerujem da je umro"

2
Radiosarajevo.ba
Potresna poruka Radeta Šerbedžije nakon smrti Radka Poliča: "Ne, ne vjerujem da je umro"
Facebook/ Jaz sem Frenk / Šerbedžija o Poliču

Poznati slovenački glumac Radko Polič – Rac preminuo je danas u 81. godini, a potresnu poruku poslao je i poznati glumac i umjetnik Rade Šerbedžija.

"Ne….Ne vjerujem da je umro. Pa već je četiri puta do sada umirao i bivao klinički mrtav i opet nam se vraćao.

I to je mogao činiti samo on, jer je bio ravan bogovima.

U Hrvatskoj pada snijeg, stiže i u BiH: Očekuje se nagli pad temperature i olujni vjetar

U Hrvatskoj pada snijeg, stiže i u BiH: Očekuje se nagli pad temperature i olujni vjetar

Preminuo je Radko Polič - kapetan Ditrih iz filma "Balkan Express"

Preminuo je Radko Polič - kapetan Ditrih iz filma "Balkan Express"

Volio je toliko život, premda ga taj život nije nikako mazio, a on mu se uvijek do kraja davao. Ima samo jedna stvar koju je volio vise od života. To je umjetnost. I to ova najteža, kazališna I filmska, za one koji se do kraja daju. A on joj se davao do kraja.

Nas RAC je bio CAR. I u kazalištu i u filmu i u životu.

Sve ono sto su drugi, uključujući i mene, vještinom postizali, on je jednostavno bio. Znao je nas Rac sve tajne kazališne umjetnosti i još nešto vise. Imao je nešto posebno. Nešto sto se ne da naučiti i što samo rijetki na svijetu posjeduju – božansko nadahnuće!

Ta iskra se često palila u njemu i činila ga posebnim u svemu.

Mora da je Bela Krajina, u kojoj je rođen i odrastao, svojim sjenovitim brezama urezala duboke brazde u njegove godove.

Tamo, kažu, ajda posebno cvijeta i oko ponoći njezini cvjetovi dobivaju neku ultraljubičastu boju, te se ljubavnici okupljaju po obližnjim brežuljcima i utapaju u strastvene ultravioletne zagrljaje. Možda je Rac sada tamo sa nekom od svojih bezbrojnih ljubavi..Ajda je i vrsta žita ili pšenice od koje se pravi kruh. Moj prijatelj Ratko Polič, bio je dobar kao kruh.

Ne. Ne vjerujem da je umro. Besmrtnici ne umiru... On je jednostavno otišao, jer mu je bilo dosta.
A ako je zaista ovaj put zauvijek otišao, proglasite u cijeloj zemlji koja se zvala Jugoslavija dane žalosti, jer je umro jedan od najvećih glumaca koje je ovaj narod ikad ima...", napisao je Šerbedžija.

RADKO POLIČ Ne….Ne vjerujem da je umro. Pa već je četiri puta do sada umirao I bivao klinički mrtav I opet nam se...

Posted by Rade Serbedzija on Thursday, September 15, 2022

Ko je bio Radko Polič?

Rođen je 18. augusta 1942. godine u Črnomlju, a 1965. je diplomirao dramu i umjetnički govor na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju (AGRFT) pri Univerzitetu u Ljubljani.

Poznat je po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama. Ostvario je blizu 100 uloga u pozoršnim predstavama, te više od 50 filmskih rola.

Kako navode iz Udruženja dramskih umjetnika Slovenije, Polič je bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca na području bivše Jugoslavije.

Dobitnik je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MESS okrunio je njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Dobitnik je Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.).

Navodi se kako je Sarajevo zauzimalo posebno mjesto u njegovom srcu, a bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Zbog političkih stavova Bate Živojinovića koji je slavio politiku Slobodana Miloševića, jednom se s njim i potukao na setu, podsjećaju mediji.

Najšira publika zna ga najviše po ulozi kapetana Ditricha iz filma Balkan Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije