"Prljavi ples": Tajna iza legendarne scene koja će rastužiti fanove

Radiosarajevo.ba
"Prljavi ples": Tajna iza legendarne scene koja će rastužiti fanove
Znate li da je prošlo 30 godina od prvog prikazivanja filma "Prljavi ples"? Nekima je to najromantičniji film svim vremena, dok je za druge još jedan sladunjavi "chick flick".

Svjetska premijera kultnog filma održana je 17. augusta 1987. godine u New Yorku. 

Popularnosti priče o mladoj djevojci koja se zaljubljuje u instruktora plesa najviše su doprinijeli glavni glumci Jennifer Grey i Patrick Swayze koji su tumačili uloge Frances Baby Houseman i Johnnyja Castlea.

Film je sniman na nekoliko različitih lokacija u SAD-u, a većina najvažnijih scena nastala je u gradu Pembroke koji se nalazi u saveznoj državi Virginiji te na jezeru Mountain Lake u obližnjem okrugu Giles.

Istoimeni hotel poslužio je kao set za fiktivno odmaralište Kellerman's u kojem Baby ljetuje sa svojom porodicom, a na jezeru je snimana legendarna scena dizanja.

Hotel Mountain Lake Lodge i danas je otvoren, uspješno posluje i u njemu se svake godine održavaju brojna događanja posvećena filmu.

Međutim, mnoge obožavatelje mogla bi rastužiti informacija da jezera više nema. Naime, nivo vode u jezeru drastično je počeo padati još 1999. godine, a 2008. godine u potpunosti je presušilo.

U pitanju je prirodni fenomen uslijed kojeg se jezero samo prazni i čisti od sedimenata nakupljenih na dnu, a stručnjaci predviđaju da bi se kroz nekoliko godina možda opet moglo napuniti pod uvjetom da to područje ne zadese velike suše koje su inače česta pojava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije