Preminuo slavni glumac Alan Arkin

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo slavni glumac Alan Arkin
Foto: IMDb / Alan Arkin

Alan Arkin, glumac koji je osvojio i Oscara i Tonyja, preminuo je u 89. godini.

Njegovu smrt potvrdili su njegovi sinovi Adam, Matthew i Anthony, koji su zajedno dali izjavu u ime obitelji:

"Naš otac bio je jedinstveno talentirana sila prirode, i kao umjetnik i kao čovjek. Suprug pun ljubavi, otac, pradjed i pradjed, obožavali smo ga i jako će nam nedostajati."

Danas i oblačno i 25 stepeni: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stižu pljuskovi i grmljavina

Danas i oblačno i 25 stepeni: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stižu pljuskovi i grmljavina

Nedavno je Arkin glumio u Netflixovoj seriji The Kominsky Method, uz Michaela Douglasa, zaradivši nominacije za Emmy i Zlatni globus.

U Little Miss Sunshine (2006.), Arkin je glumio Edwina Hoovera, djeda disfunkcionalne obitelji. Njegova uloga - koja je trajala samo 14 minuta na ekranu - donijela mu je Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Arkinov nezaboravni preokret u političkoj drami Argo iz 2012. Bena Afflecka donio mu je četvrtu nominaciju za Oscara. Glumio je veterana producenta Lestera Siegela, čiji je oštar smisao za humor i zajedljiva rečenica osvojio publiku.

Njegov sin, Adam Arkin (66), također je poznati glumac i redatelj koji je glumio u TV hitovima uključujući Chicago Hope, 8 Simple Rules i Sons of Anarchy.

Alan Arkin je rođen u Brooklynu, New York, 26. marta 1934; njegova se porodica preselila u Los Angeles tokom njegova djetinjstva. "Zato sada ne živim tamo", šaljivo je rekao Arkin 1979. iz svog doma u New Yorku.

Nakon završetka srednje škole, Arkin je pohađao nekoliko različitih koledža i odustao od najmanje tri, uključujući Bennington College u Vermontu. Nakon što je napustio koledž, Arkin je počeo kratku muzičku karijeru s folk grupom Tarriers, gdje je pjevao i svirao gitaru. Grupa koja je kratko trajala proizvela je hit top 5 singl The Banana Boat Song 1957. godine.

Arkin, koji je od djetinjstva išao na satove glume, potom je napustio bend i pokušao se etablirati kao glumac. Do 1960. Arkin je stigao u Chicago i postao prvi član improvizacijske komičarske družine Second City. Nakon što je neko vrijeme proveo na pozornici u Chicagu, Arkin je debitirao na Broadwayu 1961. u From the Second City, a zatim je nastupio s Tonyjem nagrađenom izvedbom u Enter Laughing 1963.

Uslijedilo je više televizijskih i filmskih uloga u godinama nakon što je Arkin prvi put uspio na Broadwayu; svoju prvu od četiri nominacije za Oscara u karijeri dobio je 1967. za ulogu u komediji Rusi dolaze, Rusi dolaze.

Tokom sljedećih 50 i više godina, Arkin se pojavio u više od 100 filmova i filmova, osobito glumeći u filmovima poput The Heart is a Lonely Hunter (1968), koji mu je donio drugu nominaciju za Oscara; Kvaka 22; Edward Škaroruki, Glengarry Glen Ross...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije