Preminula Fellinijeva muza i italijanska filmska ikona Sandra Milo

0
Radiosarajevo.ba
Preminula Fellinijeva muza i italijanska filmska ikona Sandra Milo
Foto: EPA - EFE / Sandra Milo

Sandra Milo, ikona italijanske kinematografije, umrla je u ponedjeljak u 90. godini, saopćila je njena porodica.

Milo, poznata po svom prepoznatljivom visokom glasu, umrla je u snu kod kuće u Rimu, okružena svojom porodicom i voljenim psima Jimom i Lady, navodi se u saopćenju porodice koje je prenijela državna televizija RAI.

"Ciao Diva!" objavio je venecijanski bijenale na društvenim mrežama, nazvavši Milu "nezaboravnom i svestranom" glumicom u komedijama i dramama.

Sve je izgledniji ovaj scenarij o budućnosti Luke Modrića

Sve je izgledniji ovaj scenarij o budućnosti Luke Modrića

Rođena kao Elena Salvatrice Greco, Milo je imala ulogu u filmu Roberta Rossellinija iz 1959. godine Il generale Della Rovere (General Della Rovere).

Postala je zvijezda s nekim velikanima italijanske poslijeratne filmske industrije, uključujući Alberta Sordija i Marcella Mastroiannija, s kojima je glumila u Oscarom nagrađenom filmu 8 1/2.

Glumila je u filmu Federica Fellinija Giulietta degli spiriti 1965. godine. Dva desetljeća kasnije glumica je prepričala njihovu 17-godišnju tajnu ljubavnu vezu u svojoj neizravnoj autobiografskoj knjizi Caro Federico.

Milo je zatim na italijanskoj televiziji bila voditeljica talk showa, a 1990. bila je žrtva šale u eteru koja je ušla u historiju italijanske televizije kao neukusna preteča reality TV-a Punk'd.

Dok je Milo vodila talk show na RAI-ju, javio se šaljivdžija i rekao joj da je njen sin Ciro upravo hospitaliziran nakon teške prometne nesreće. Vjerujući pozivatelju, prestravljena Milo pobjegla je iz studija uzvikujući "Ciro, Ciro!" da bi naknadno saznala da je njezin sin dobro i da je prevarena.

Preživjeli su je Ciro i njezino drugo dvoje djece, navodi se u saopćenju koje prenosi RAI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije