Variety predviđa nominacije za Oskara: Bosanski film mogao bi se naći među najboljim

1
Radiosarajevo.ba
Variety predviđa nominacije za Oskara: Bosanski film mogao bi se naći među najboljim
Foto: Variety.com / Predviđanja za dodjelu Oscara

Variety's Awards Circuit će zvanično raditi predviđanja za narednu dodjelu Oscara.

Prateći historiju nagrada, "tračevi" vijesti, novosti, kritički osvrti, redovno će se ažurirati s takmičarima tekuće godine u svim kategorijama.

Raspored predviđanja sastoji se od četiri faze koje se odvijaju tokom cijele godine: draft, predsezona, redovna sezona i post sezona.

Predviđeni za nominaciju su sljedeći filmovi: Another Round (Danska), I'm No Longer Here (Mexico), Ya no estoy aquí (Španija), Two Of Us (Francuska), Deux (Frencuska, Njemačka), My Little Sister (Švicarska), Schwesterlein (Engleska), Night of the Kings (Obala Slonovače), La Nuit des rois (Francuska), Dear Comrades! (Rusija), Quo Vadis, Aida? (Bosna i Hercegovina), A Sun (Taiwan), Sun Children (Iran) i Charlatan (Češka Republika), piše variety.com

Meksički film Nisam više ovdje, francuski Nas dvoje, Sunce iz Tajvana i Quo Vadis, Aida? iz Bosne i Hercegovine bi mogli biti iznenađenje ako uđu u uži izbor.

Preliminarno glasanje počinje 1. februara ove godine.

Podsjetimo, svjetska premijera filma Quo Vadis, Aida? prikazana je u Veneciji, a zatim i na Toronto Film Festivalu 13. septembra 2020. godine.

Indie Wire, ugledni portal koji promoviše sedmu umjetnost o filmu je napisao da je to tragična feministička drama o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Jasna Đuričić igra glavnu protagonisticu Aidu, učiteljicu koja radi za UN kao prevoditeljica.

Nakon tri i pol godine opsade, Grad Srebrenica je označen kao sigurna zona UN-a, koju je čuvao holandski bataljon vojske.

Osim Đuričić, u filmu glume Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je stajala Christine A. Maier.

Film je osvojio i dvije nagrade na El Gouna Film Festivalu koji se održao u Egiptu.

Nagradom Zlatna zvijezda ovaj film je nagrađen kao najbolji.

Najboljom glumicom proglašena je Jasna Đuričić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije