Povratak legendarne pjesme o Sarajevu: "Kiša ruši grad"

Radiosarajevo.ba
Povratak legendarne pjesme o Sarajevu: "Kiša ruši grad"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Kultna pjesma Kiša ruši grad ponovno se uzdiže iz pepela. Prvi put objavljena 1993. godine, ova emotivna balada o Sarajevu dobiva novi život zahvaljujući nadahnutim umjetnicima koji su stali iza nje.

Kiša ruši grad nosi snažne emocije i duboko ukorijenjenu povezanost s gradom Sarajevom. No, ono što čini ovu priču još zanimljivijom jest činjenica da je tekst pjesme napisao Dino Merlin, dok je autor muzike Hari Mata Hari. Ova pjesma predstavlja jedinu koautorsku suradnju između ovih dvaju ikona sarajevske muzičke scene.

Novu izvedbu pjesme aranžirao je talentirani Dino Šukalo koji je izjavio: "Ovo je poslije Sarajevo, ljubavi moja najvažnija i najljepša pjesma o gradu."

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Njegove riječi jasno ukazuju na dubok emotivni značaj ove pjesme za mnoge koji su odrasli u Sarajevu ili su osjetili njegov duh.

Tekst pjesme Kiša ruši grad priziva osjećaj tuge i nostalgije, istovremeno izražavajući nevjerojatnu privrženost gradu. Dino Merlin je uspio, u najtežim ratnim okolnostima, uhvatiti esenciju Sarajeva i njegovog duha, i pretočiti je stihove. Pjesma ističe vrijednost trajnih veza i iskrene ljubavi prema gradu koji je oblikovao živote mnogih ljudi i predstavlja ljubavno pismo prema Sarajevu , njegovim stanovnicima i duhu grada.

Muhamed Fazlagić Fazla
Foto: Privatni album: Muhamed Fazlagić Fazla

Refren nas podsjeća na vrijednost vječnih veza i osjećaja prema mjestu koje nazivamo domom. Muhamed Fazlagić Fazla je uspio spojiti duboke emocije i muzičku vještinu kako bi otpjevao pjesmu koja će dotaknuti srca mnogih.

Sve dođe i prođe, al' ti si zauvijek
Sarajevo moje, moj jedini je svijet
sve dođe i prođe, al' ti si zauvijek
dušmanima otrov, mojoj duši ti si lijek

Kiša ruši grad je snimljena je i producirana u studiju "Modra rijeka" u Dječijem domu na Grbavici.

Poslušajte ovu pjesmu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije