Otkrivena užasna istina o jednoj od najgorih filmskih scena silovanja

Radiosarajevo.ba
Otkrivena užasna istina o jednoj od najgorih filmskih scena silovanja
Jedna od najkontroverznijih scena silovanja u historiji filma, ona iz filma "Posljednji tango u Parizu", zaista je na neki način bila silovanje.

Kritika je tokom godina nahvalila Mariju Schneider za tu ulogu, tvrdeći da u filmu iz 1973. godine nije "glumila već ispoljavala ulogu iz sebe". Nažalost, dojam da je njena gluma tokom scene u kojoj je Marlon Brando siluje uz pomoć maslaca bila malo prerealistična bio je tačan. Naime, glumica nije imala pojma što će joj Brando napraviti pred kamerama.

 

Redatelj filma Bernardo Bertolucci priznao je 2013. godine u intervjuu za La Cinémathèque Française da su on i Brando došli na ideju da koriste maslac kao lubrikant u sceni silovanja, no odlučili su da to neće reći Mariji prije snimanja. Intervju je emitiran tek sada.

 

"Osjećam se grozno na neki način što joj nismo rekli, no želio sam reakciju djevojke, ne glumice", rekao je. "Želio sam da reagira poniženo. Mislim da mrzi mene i Branda zato što joj nismo ništa rekli."

 

Schneider je bila nepoznata glumica prije uloge u ovom filmu, a iako ju je ta proslavila, njena karijera u SAD-u nikad nije zaživjela, podsjeća Index.hr. Nastavila je snimati filmove u Francuskoj, a nikad više nije snimila nijednu golišavu scenu. Preminula je 2011. u Parizu s 58 godina.

 

"Osjećala sam se poniženo, osjećala sam se silovano, i od Branda i od Bertoluccija. Nakon snimanja, Brando me nije ni tješio ni izvinio se. Srećom, scena je snimljena otprve", rekla je jednom prilikom.

 

U vrijeme snimanja Brando je imao 48 godina, a Maria tek 19.

 

Nakon priznanja redatelja da su prešutjeli glumici što će napraviti, mnoge poznate osobe reagirale su na društvenim mrežama.

 

"Svim ljudima koji vole ovaj film, zapravo gledate kako 19-godišnjakinju siluje 48 godišnji muškarac. Redatelj je planirao taj napad. Odvratno", napisala je glumica Jessica Chastain dok je glumac Chris Evans napisao da više nikad neće pogledati taj film.

 

"Nismo se više vidjeli nakon snimanja filma jer me ona mrzi", rekao je Bertolucci. Iako je priznao da se osjeća krivo jer je to napravio, ne žali zbog toga.

 

"Nisam želio da Mari glumi poniženje i bijes, želio sam da bude ponižena i bijesna. Zbog toga me mrzila cijeli život", rekao je.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije